OVO JE TAČIJEV PAKLENI PLAN: 1. jula će u Parizu tražiti CEO JUG SRBIJE! OVAKO ZAMIŠLJA NOVE GRANICE KOSOVA! (MAPA)
OVO JE TAČIJEV PAKLENI PLAN, Foto: Printscreen/Google Maps, BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC, Ilustracija/Espreso.co.rs

SRAMA BEZ

OVO JE TAČIJEV PAKLENI PLAN: 1. jula će u Parizu tražiti CEO JUG SRBIJE! OVAKO ZAMIŠLJA NOVE GRANICE KOSOVA! (MAPA)

To bi, smatra on, bilo "ispravljanje istorijske nepravde"...

Objavljeno:

Najavljujući koncept za sastanak sa srpskom delegacijom u Parizu 1. jula, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači još jednom je želeo da isprovocira Beograd.

Naime, on je najavio kako će na razgovorima čiji će domaćin biti predsednik Francuske Emanuel Makron izneti podršku ideji da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pridruže "teritoriji Republike Kosovo".

To bi, smatra on, bilo "ispravljanje istorijske nepravde":

- Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije "Republike Kosovo". Ja sam za korekciju, ne za razmenu i predstaviću tu ideju i u Parizu, naglasio je.

Naime, on je i ranije u jednoj TV emisiji na albanskoj televiziji govorio o "korekciji granica" između Kosova i Srbije.

- To je moja ideja i došla je nakon sastanka sa liderima Preševa, Bujanovca i Medveđe, rekao je tada na Top Kanalu.

„Imajući u vidu egzistencijalne probleme stanovnika te oblasti, ja i danas otvoreno podržavam ideju da se oni pridruže teritoriji Republike Kosovo“, dodao je Tači.

Sada je potvrdio svoj stav rekavši da bi to bila ispravna stvar.

- Ja poznajem te ljude i njihove težnje i vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije Republike Kosovo, rekao je.

Ja sam za korekciju, ne razmenu. Predstavio sam ovu ideju na međunarodnim forumima, a predstaviću je i u Parizu, rekao je Tači.

Raegujući na Tačijev plan, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za "Novosti" da su Srbiju sa KiM 1999. godine gurali strateškim bombarderima i "tomahavk" raketama, a ne snagom razbijenih šiptarskih terorista:

foto: Beta/Jovo Mamula

- Ni tada, ni sada, Šiptari i sa Tačijem i bez njega, nisu odlučivali ni o sebi ni o Srbiji. Vučić odlučuje u skladu sa interesima Srbije, a Tači kako mu se kaže. Zato i izgovara gluposti i besmislice, jer zna da ono što izgovori ne obavezuje nikog i ni na šta.

O pripremama Prištine za samit u Parizu, Tači je u utorak razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, dok su večeri pre toga predsednik te zemlje Ilir Meta i premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj večerali u luci Drač gde su, kako su saopštili, razgovarali i o odnosima Beograda i Prištine i o "graničnom pitanju Srbije i Kosova".

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, da bi pripajanje Preševske doline Kosovu bilo najbolje rešenje, predsednik Srbije Aleksandar Vuči ćporučio je u utorak da su to samo želje pojedinaca, ali da je realnost mnogo drugačija.

Govoreći o sastanku koji će imati sa predstavnicima Srba sa KiM u petak, Vučić je rekao da po pitanju KiM ne bi želeo da bilo ko ima velika očekivanja, već da budemo "čvrsto na zemlji" i da se na svaki način borimo za interese našeg naroda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.