JA SAM PREDSEDNIK TITOVE BIVŠE PARTIJE! Ivica Dačić u GANI podsetio na POKRET NESVRSTANIH i Josipa Broza
Ivica Dačić u centrali SPS, Foto: Nemanja Nikolić

NOVI STARI DRUGOVI!

JA SAM PREDSEDNIK TITOVE BIVŠE PARTIJE! Ivica Dačić u GANI podsetio na POKRET NESVRSTANIH i Josipa Broza

Šef srpske diplomatije u Gani rekao odakle njegova stranka vuče korene...

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u poseti Gani, najavio je da će ove godine biti otvorena ambasada Srbije u toj afričkoj državi.

„Srbija je donela odluku i sastavila budžet, ambasada će biti otvorena ove godine”, rekao je Dačić u Akri nakon sastanka sa koleginicom iz Gane Širli Bočvej.

On je dodao da je u toku proces odlučivanja da se imenuje počasni konzul u Akri, Stiv Mavuenjega.

Dačić je podsetio da se ove godine obeležava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Gane i u šali konstatovao da on i Širli tada nisu bili ministri, ali da ima ljudi koji pamte sve susrete predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i predsednika Gane Kvamea Nkrume.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog posete Gani i istakao njen značaj, budući da je to poseta na najvišem nivou posle dužeg niza godina.

On je podsetio da su u proteklom periodu njegova koleginica iz Gane, kao i predsednik parlamenta i ministarka telekomunikacija te zemlje, boravili u poseti Srbiji, čime su, kaže, stvoreni uslovi za ponovno podizanje nivoa odnosa dve zemlje kakvi su bili u vreme Tita i Nkrume.

„To su istorijske ličnosti, imajući u vidu da su bili osnivači Pokreta nesvrstanih. A, za mene je to posebno važno, jer sam ja predsednik Titove bivše partije”, primetio je Dačić.

Zato mu je, kaže, veliko zadovoljstvo da dve zemlje zajedno rade na prevazilaženju problema iz proteklih godina i uspostavljanju što boljih odnosa.

Dačić je primetio da su politički odnosi dve zemlje bili izvanredni, kao i ekonomski, te da je razmena u nekim ranijim vremenima iznosila i 80 miliona dolara godišnje, dok je prošle godine bila svega 10 miliona.

On je ukazao da su problemi, pre svega, nastali zbog toga što je Gana u januaru 2012. godine donela odluku, za Srbiju prilično neočekivano i iznenađujuće, da prizna Kosovo.

Zbog toga je Srbija, iako je bila doneta odluka o otvaranju ambasade, od toga odustala i ta ambasada nikada nije otvorena, podsetio je šef srpske diplomatije.

„To pitanje moramo da prevaziđemo da bismo mogli da ostvarujemo saradnju kakva bi trebalo da bude između dve zemlje”, rekao je Dačić i dodao da je zato i doneta ponovo odluka o otvaranu ambasade.

Srpski ministar je naveo i da je Gana u kolektivnoj memoriji i Jugoslavije i Srbije označena kao visoko prijateljska zemlja.

„Kada govorite o povezanosti u oblasti obrazovanja, kulture, nauke, sporta, Srbija ima i Muzej afričke umetnosti. Veoma smo zainteresovani za tu oblast”, rekao je Dačić.

Kada je reč o privredi, on je naveo da se ekonomska saradnja zasniva na uvozu kakaoa iz Gane.

Našalivši se da je to na njegovu veliku radost, jer je ljubitelj čokolade, Dačić je ipak ukazao da je to malo, odnosno da bi razmena trebalo da bude veća, da možemo da razgovaramo o većim projektima, kao što je bilo nekada, i da širimo krug naših prijateljstava.

„Sećam se da je i u sportu bila dobra saradnja naše dve zemlje. Toliko je bila dobra da ste nas pobedili čak i u fudbalu, na Svetskom prvenstvu, iako je trener bio iz Srbije, kakva ironija”, našalio se Dačić.

On je izrazio nadu da će Srbija i Gana da razvijaju odnose na zadovoljstvo i u interesu obe zemlje i oba naroda i da ćemo imati posete dvojice predsednika.

Budući da je u Akri padala kiša, Dačić je uz osmeh rekao da je dobar znak kada pada kiša, jer to znači da će dogovori biti uspešni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.