U SRPSKOM GRADU PRONAĐEN JE MISTERIOZNI GROB: U njemu možda počiva VAŽNA LIČNOST istorije naše zemlje!
Mačvanska Mitrovica, Foto: Wikipedia

nalazište

U SRPSKOM GRADU PRONAĐEN JE MISTERIOZNI GROB: U njemu možda počiva VAŽNA LIČNOST istorije naše zemlje!

Ovu misteriju trebalo bi da razreše profesori sa arheloških fakulteta u Beogradu i Novom Sadu

Objavljeno:

Nepoznati grob u okviru crkve na arheološkom lokalitetu Širingrad u Mačvanskoj Mitrovici, mogao bi da bude večna kuća Metodija, koji je sa bratom Ćirilom širio pismenost među slovenskim narodima.

Ovu misteriju trebalo bi da razreše profesori sa arheloških fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, ali i stručnjaci iz inostranstva na simpozijumu, koji će se krajem maja održati u Sremskoj Mitrovici.

Sačuvano je malo podataka o tome gde su sve Ćirilo i Metodije boravili, ali i gde je sahranjen jedan od braće koja su stvorila glagoljicu, mada neki naučnici smatraju da je reč o Sremu. Naime, braća koja su stvorila prvo pismo Slovena najviše su boravila upravo na području tadašnje Velikomoravske kneževine i Panonije, šireći pismenost. Njihovo sedište nadbiskupije u Panoniji bilo je u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, gde je Metodije boravio i postao episkop.

- Otuda i postoji teorija da je Metodije upravo sahranjen na području nekadašnjeg Sirmijuma - kaže, za "Novosti", Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Na arheološkom lokalitetu u Mačvanskoj Mitrovici, istražena je i konzervirana lokacija crkve, za koju se pretpostavlja da potiče iz vremena Metodijevih aktivnosti u Panoniji.

Prilikom tih istraživanja, došlo se do otkrića da je tu sahranjen neko od velikodostojnika, ali niko nije mogao da potvrdi da je Metodije.

- Dalja istraživanja na ovom lokalitetu nisu rađena, jer za njih nije bilo sredstava. Ono što je u javnosti poznato jeste da je Ćirilo sahranjen u Crkvi Svetog Klimenta u Rimu, ali se o Metodijevom grobu ništa sa sigurnošću ne zna - kaže Šulaja.

On dodaje da se malo toga sačuvalo iz 8. i 9. veka, vremena "slovenskih apostola", ali da naučna istraživanja mogu da daju dosta odgovora.

Tačan datum Metodijeve smrti nije zabeležen. U sačuvanim dokumentima, negde se spominje 6. april 885, a negde je to i 881. godina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.