OVAJ AMERIKANAC JE KLJUČNI ALBANSKI IGRAČ U VAŠINGTONU: Tragovi vode do MOĆNOG MILIONERA!
Eliot Engel, Foto: AP / Jacquelyn Martin

saznajemo

OVAJ AMERIKANAC JE KLJUČNI ALBANSKI IGRAČ U VAŠINGTONU: Tragovi vode do MOĆNOG MILIONERA!

Engel godinama agresivno i bez zadrške na sve načine propagira nezavisno Kosovo

Objavljeno:

Vetar u leđa albanskoj krtici Eliotu Engelu, demokrati koji je u Kongresu organizovao saslušanje u kojem je govoreno o navodnom silovanju Albanki tokom sukoba na Kosovu, daje i albanski biznismen i jedan od najbogatijih lobista za nezavisnost Kosova Hari Bajraktari.

Engel godinama agresivno i bez zadrške na sve načine propagira nezavisno Kosovo, a vrhunac je bio 29. aprila, kada je u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, kao njen predsednik, upriličio javno slušanje na kojem su izneta svedočenja o navodnom silovanju Albanki tokom sukoba na Kosovu, u organizaciji bivše kosovske predsednice Atifete Jahjage.

Upravo u tome mu je direktno pomogao Hari Bajraktari, jedan od tri čoveka koja rame uz rame sa kosovskim šefom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem i biznismenom Fljorinom Krasnićijem lobiraju za nezavisnost Kosova. Bajraktari to čak i ne krije, već se godinama javno i otvoreno hvali da je uložio milione i uticaj kako bi se izborio da Kosovo postane država. Ko je Bajraktari? Bogatstvo je stekao trgovinom nekretninama na Istočnoj obali SAD, a deo sadašnjeg uticaja može se pripisati i tome što je njegova žena Liza Milicaj prva Amerikanka albanskog porekla izabrana na javnu, odborničku funkciju u Njujorku.

Bajraktari je, inače, veliki protivnik formiranja Zajednice srpskih opština i od potpisivanja Briselskog sporazuma se svim silama trudi da do toga i ne dođe. Jedna od važnijih misija mu je, kaže izvor "Blica", ulazak Kosova u Unesko.

- Bajraktari se u SAD doselio 1969, a obogatio se trgovanjem nekretninama. Bio je sponzor Bila Klintona i Hilari Klinton, ali i republikanaca koji s njim dele ideju o nezavisnosti Kosova. Zajedno sa Engelom je radio na podmetanju točkova ZSO nazivajući je mitskom zajednicom. Kad god je govorio o njoj, uvek je umanjivao njene ingerencije i tvrdio da će ako bude formirana imati manje nadležnosti i od NVO. Engel i Bajraktari imaju izuzetno blisku vezu, a kada je Bajraktari na Kosovu imao tešku saobraćajnu nesreću, Engel je obezbedio da bude hitno primljen u kliničku bazu u „Bondstilu“ i kasnije i u vojnu bazu u Nemačkoj, bez čega, kažu upućeni, ne bi preživeo - navodi diplomatski izvor "Blica".

Bio je i učesnik Rambujea.

- Nedavno je svedočio i da su Albanci strahovali zbog Rambujea da će zbog toga ostati Kosovo u okviru Srbije - kaže naš sagovornik.

Svakako nije reč o skromnom čoveku, o čemu svedoči da je sam o sebi napravio dokumentarac kojim slavi "svoja postignuća i uspehe", u kojem se svedoči o njegovoj bliskosti sa Ibrahimom Rugovom, ali i pokazuju slike sa Medlin Olbrajt, a ne iznenađuje da upravo Engel pohvalno govori o njemu. "Blic" je, naime, objavio pozadinu Engelovog insistiranja na nezavisnost Kosova, da su mu albanski donatori najbrojniji, a da je upravo sa Bajraktarijem ulagao u izgradnju zgrade u Bronksu.

Bajraktarijevu ženu tešio Tramp na tviteru

Bajraktarijevu ženu Lizu Milicaj hrabrio je i tešio uoči tamošnjih poslednjih izbora na Tviteru predsednik SAD Donald Tramp. Nju je kritikovao časopis "National Review" da ne veruje u retoriku žene čiji je muž mogul, trgovac nekretninama iz Nujorka. "Da ti kažem iskreno, nikad nisam čuo za "National Review" sve dok nisu pokušali da proglase rat protiv tebe. Ne brini, već imaš moj glas", napisao je tada Tramp.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.