NE PRIHVATAM IZVINJENJE SUPER DEKE: Goniću ga do kraja, podneo sam KRIVIČNU PRIJAVU! DRAGOSLAVIĆ OTVORENO O SVEMU
Marko Dragoslavić, Foto: Milenko Miklja

ESPRESO INTERVJU NEDELJE

NE PRIHVATAM IZVINJENJE SUPER DEKE: Goniću ga do kraja, podneo sam KRIVIČNU PRIJAVU! DRAGOSLAVIĆ OTVORENO O SVEMU

Dragoslavić je do detalja ispričao šta se dešavalo na Trgu Republike i kako je uopšte došlo do fizičkog kontakta

Objavljeno: 14:30h
Jelena Jovanović

Poznati tviteraš i član Narodne stranke Marko Dragoslavić našao se u žiži interesovanja javnosti, ali i medija nakon inceidenta na Trgu Republike kad se isprva verbalana rasprava završila fizičkim napadom.

Naime, nakon završetka blokade na Trgu Republike došlo je do incidenta kod Narodnog pozorišta. Sudeći po snimcima koji su šerovani po društvenim mrežama, Dragoslavić je nakon verbalne rasprave izvukao deblji kraj, jer ga je stariji gospodin udario po licu.

Na Dragoslavovićevom Tviter profilu ubrzo nakon incidenta objavljen je snimak na kome se vidi trenutak kad ga stariji prolaznik udara, a on pada preko metalne ograde i ostaje da leži, dok prolaznik počinje da beži.

Dragoslavić je uz snimak napisao i: "Pesnicom u glavu, SNS batinaš! Prvo mi je opsovao majku! Kada sam prišao da ga pitam zašto je to uradio, SNS batinaš me je pesnicom udario u glavu!"

Ekipa Espresa je nakon incidenta pronašla čoveka koji je udario Dragoslavića, a tim putem mu se i izvinio.

Ipak, Marko nije spreman da ga prihvati, štaviše, goniće ga krivično.

Strahinja nam je rekao da je povodom incidenta koji se juče odigrao dao izjavu u policijskoj stanici, da je na licu mesta intervenisala i Hitna pomoć, kao i da mu je krivo što je do incidenta uopšte i došlo.

Marko Dragoslavić je u intervjuu za Espreso naglasio kako neće odustati od svojih aktivnosti, i da se ne plaši pretnji koje su nakon incidenta postale još gore i učestalije

Retko koji medij ne piše o tebi nakon incidenta koji se dogodio na Trgu Republike. Kako se osećaš nakon udarca koji si zadobio?

- Po izveštaju hitne pomoći, to je spoljašnja povreda glave.

Da li te boli?

- Ne boli više, neću da lažem, tog dana jeste, više ne.

Reci nam šta se zapravo tačno desilo?

- Da se razumemo, ja sam objavljivao snimke kako su mi pristizali, nemoguće je da sam bio u isto vreme i snimatelj i oštećeno lice. Neidentifikovana osoba je prišla osuđenom silovatelju Simi Spasiću, koji je dobacivao građanima koji su bili blokirali nelegalne radove koje izvodi Vesić na Trgu Republike. To lice, starije lice, prišlo je Simi i potapšalo ga po ramenu. Ja sam snimao, događaj ceo, javno okupljanje, javni događaj. To lice je prišlo, dobacivalo meni: "Šta snimaš?" U tom trenutku je drugo lice mene pitalo: "Što da te ne snima? Ima pravo da te snima", a ovo lice koje me je udarilo je reklo: "Kako ima pravo da me snima?" , i tako dalje, da ne dužim. Zamahnulo je desnom rukom na prolaznika, da ga uhvati za gušu, da li bi ga davio ili ne, ne znam, verovatno bi. Tu je nastala verbala rasprava, lice je reklo: "Imao sam petoro mrtvih, nemoj i ti da budeš šesti" i opsovalo roditelje. Tu se završilo. To je interesantno, nigde nema snimak, možda imaju pripadnici policije snimak kada je to lice meni psovalo pokojnu majku. Naravno, lice ne može da zna da li mi je majka živa ili ne, ali nema niko prava roditelja da psuje. Ako je verbalni sukob, psuj mene. I mene je pominjao, da je imao petoro mrtvih i da ne budem šesti, što shvatam otvorenom pretnjom smrću. Nastao je verbalni delikt, rekao sam: "ajde beži" , bili smo na "ti" , a pre toga na "vi". Lice se udaljilo ka donjem ulazu Narodnog pozorišta, opet je dobacivao, dobacivao je kada se udaljavao. Razne psovke da ne ponavljam, to je tako bilo - vratilo se lice, zamahnuo je na mene, stavio sam ruku da me ne udari, lice je spustilo ruku, opet je podiglo ruku, ja sam mu spustio ruku, lice je opet krenulo ka donjem ulazu Narodnog pozorišta dobacivajući, psovao mi je majku, ja sam verbalno ušao u raspravu s njim, izvinjavam se za svoj rečnik, ne opravdavam ga, ne opravdava ga ni gospodin Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke. Takođe, Jovanović ne opravdava ni fizički napad. Verbalni delikt se vraća verbalnim deliktom.

Lice je krenulo ka meni, vratilo se, ja sam s rukama u džepu krenuo ka njemu, pitao ga: "kome ćeš ti bre da psuješ majku?", lice je u tom trenutku svojom desnom rukom, zatvorene pesnice, udarilo mene u predelu levog obraza. Ja sam pao preko ograde koje su bile tu postavljene na gradilište. Lice je pobeglo s lica mesta. Pripadnici policijske stanice Stari grad njega našli, priveli na saslušanje u pomenutu policijsku stanicu. Hoću da naglasim, nisam sumnjao da će ga policija pronaći, takođe ni sumnje da će JRM policijske uprave za grad Beograd odraditi profesionalno svoj posao. Hoću da ih pohvalim. Takođe i ostale službenike koji su bili tu. Međutim, pitanje je šta će tužilaštvo uraditi, da li će se izjasniti, pokrenuti postupak.

foto: Milenko Miklja

Da li si ti podneo krivičnu prijavu?

- Da, službeno, podneću opet ako treba. Međutim, postavlja se pitanje zašto ga mediji nazivaju "super deka", baš sad se taj jadni mučenik "super deka" s kesama vratio iz prodavnice, od obućara, nebitno, i baš u tom trenutku se pozdravio sa Simom Spasićem i baš u tom trenutku je Sima prestao sa govorom.

Ti si rekao da je "srpski deka" član SNS, mi smo ga pronašli, u pitanju je Strahinja, tako se zove, on je naglasio da nije član nijedne partije i tom prilikom nam je rekao da mu je žao zbog svega što se desilo i pitao je da li želiš da prihvatiš njegovo izvinjenje?

- Pod broj jedan, ako nije član SNS, odnosno vladajuće stranke, zašto ga ceo tim, internet tim SNS, brani? Ceo internet tim brani njega, a po meni vrši paljbu, što sam ga ja pljunuo? Ja sam mu rekao ružne reči, ali nisam ga pljunuo, rekao sam samo "pu, crko dabogda" , verbalni delikt, pošto se zna šta je on rekao. Ja lice nisam pljunuo, zahtevam da urade veštačenje njegove jakne da vide da li ima neka pljuvačna žlezda na njegovoj jakni, pa neka onda dođu i kažu da sam pljunuo. Druga stvar, ti mediji... u stvari, vi ste medij, oni nisu. Ti dnovinari nisu saslušali drugu stranu priče. emoguće da nije njihov član. Ja mogu da kažem da sam astronaut, pa nisam.

Što se tiče izvinjenja?

- Ja se opet izvinjavam za moj rečnik, verbalni rečnik, što je na netu prikazano, međutim, da li ću da prihvatim izvinjenje za udarac? To može samo da pita u tužilaštvu da li bi oni prihvatili.

Znači, ostaješ pri svome?

- Ostajem pri svome, ja izvinjenje za udarac i psovanje pokojne majke neću prihvatiti. Ovo nije prvi put da su se na mene okomili. Pokušali su da mi obiju stan dva puta, bravu od ulaznih kućnih vrata. Pre toga su mi izneli iz sistema Ministarstva unutrašnjih poslova sliku iz lične karte na internet, odnosno na tviter. Onda me na javnim skupovima pljuju, gađaju kamenjem, evo sad i prete.

Šta se to desilo?

- Desila se ta blokada, u tom trenutku sam snimao jednog gospodina, ima snimak, siguran sam i da MUP ima snimak i opis. Ja sam snimao tog gospodina, kroz žicu, kroz tu ogradu. Ja ne znam šta je njima, što vole te ograde toliko da stoje iza ograda, da li je to njima ono iz Pančeva, vole da budu ograđeni kao u kavezu? Ali ok, to je njihova stvar, i njihovih šefova. To lice je pokušalo da mi otme mobilni, međutim ja sam se odmakao. Lice je krenulo da diže betonsku ploču koja je držala ogradu, međutim, videlo je da nije moglo da digne to, to ni ja ne mogu da dignem, ja koji sam poznat po tome da se penjem po krovovima i snimam za vreme protesta. Onda je otišlo malo dalje i iz saksije izvadilo i zemlju i kamen i uputilo je ka meni. Kamen je udario u ogradu. Pre toga, dan pre toga se desilo da sam snimao, da je iza ograde, opet, vole ogradu, to je neizbežno. Jednog dana će stvarno možda biti iza prave ograde u sva četiri, kao kocka zatvorena, da prevedem - u zatvoru. Pa tamo nek se pljuju i gađaju. Dan pre toga je lice prišlo, ja sam snimao iza ograde, i pljunulo me. To lice koje me je pljunuo me je mesec dana pre toga isto vređalo i krenulo da ruši ogradu. Znači, ja kada se pojavim, negde na skupu, i kada se pojavi gospoda iz vladajuće stranke, oni dobiju neki napad kada me vide.

Šta misliš, zašto se to dešava? Zašto si ti njihova glavna meta?

- Zato što ja idem i snimam ih na njihovim skupovima, čak sam im i ulazio u autobuse. Snimam ih sa sendvičima, vidim sad su sendviči za reklamu dok narod gladuje oni hiljadu sendviča stavljaju u reklamu, to je marketing. Meta sam, da kažem meta, zato što snimam infektivnu kliniku koja se u nekim delovima totalno raspada.

foto: Milenko Miklja

Mnogi se pitaju koji je tvoj motiv zapravo? Čime se ti baviš, zašto si tu? Zašto si aktivan na tviteru, zašto kačiš sve to? Zašto si toliko angažovan? Koje je tvoje zanimanje zapravo?

- Zato što retko ko od medija prikazuje stanje u zdravstvu kakvo jeste. Kako izgledaju bolnice, klinike, domovi zdravlja. Onda, kako izgledaju radovi po Beogradu, kao da živimo u Bugojnu. To je sve raskopano. Šta je moj cilj? Da prikažem istinitost i stvarnost kako jeste. A ne kako Vesić priča da živimo kao u Švajcarskoj. Hoće da gradi gondolu, a ne misli da je Kalemegdan od istorijskog značaja, a to nije gondola nego žičara. Za šta me još optužuju mediji da sam učestvovao na napad - napad - nebuloza - žena ispred Skupštine, pod broj jedan, nikada nisam udario, pod broj dva, nikada ne bih ženu udario ili opsovao. Ja sam bio ispred Skupštine, to je činjenica. Snimao sam događaj. On, Vesić nije smeo da izađe ispred Skupštine pred miran narod i da pita, izvolite, šta je problem? Gospodin Zoran Radojčić, izuzetan dečiji hirurg, ja ovim putem želim da postavim pitanje, šta je on? On je na papiru gradonačelnik. On je hranitelj vrabaca, on je onaj koji je okrivio meteorologe za sneg, šta je on i šta radi? Ni on ne sme da izađe pred građane.

Mnogi se pitaju čime se ti baviš? Da li studiraš, da li radiš negde?

- Samostalni novinar.

Šta to u prevodu znači?

- U prevodu znači da mogu da snimam događaje gde god hoću, kada su na otvorenom, kada je skup na otvorenom prostoru. Kada su javni skupovi.

I sve te snimke kačiš na tviter, tu si i postao donekle popularan?

- Pazite, ja nisam nikada želeo da postanem popularan. Ja na tviteru prvo nisam imao pravo ime i prezime, evo da sada znaju svi, ovi što se nazivaju mediji, ja imam svoje ime, ja sam Marko Dragoslavić. "Operativac iz Zemuna" je bio moj nickname. Bio sam skoro tri godine pod tim pseudonimom. Međutim, toliko sam ih nervirao da su morali iz sistema Ministarstva unutrašnjih poslova nekom da daju sliku iz lične karte i da se postavi na tvitet. Da kažu, evo je ova budala, dežurna budala iz opozicije.

Što se tiče te popularnosti, to je, pošto vidim da je na tviteru gospodin koji me je napao dobio stranicu "SNS deka" ili "SNS deda" , ne znam tačno. On sada ima stranicu, oni me tamo pljuju...

Znači, zapratio si stranicu?

- Nisam zapratio, blokirao sam stranicu, čak oni tamo sada mene pljuju. To je njihovo, evo sada kažem, možete da me pljujete, da me vređate, psujete, izvolite. Pošto ste vi ratnici iza tastature, izvolite. Ne mogu ja nikom da zabranim da mi psuje roditelje, ali to je njihovo. Ja nisam nikom, čak ni deki nisam opsovao roditelje, nego njega. To je njihovo. Hoću da kažem da imam i lažne naloge na društvene mreže i na tviteru. Dolazi do zloupotrebe moje slike s tvitera. Neću podnositi prijave dok god mi ne budu zapretili. Pre neki dan sam na instagramu dobio salve uvreda, sve pročitam ... da će mi polomiti kičmu, da će me naći, gde god da sam, da mi ništa neće pomoći, ni policija, da će me u gipsano korito. To je pretnja smrću.

Je l se plašiš?

- Prijava policiji je podneta. Uveren sam da će oni službenim putem, po zakonu, predati gospodi koji rade u visoko-tehnološkom kriminalu. Da li se plašim? Ne. Nisam neko ko će da se zatvori u četiri zida. Ali nije svejedno. Ima raznih ljudi, pogotovo iz vladajuće stranke, članovi koji će da napadaju na ulici. Mislim da do toga neće doći, ali su mediji stavili situaciju da sam ja pod tim nekim medijskim svetlom. Ako je njima toliko dosadno da prave stranice, o deki, o meni, da prave montaže, kosovka devojka, jeste smešno, ali tako je. Neka prave, nek se zabavljaju. Ako im je to zabava, u redu. Evo preporučujem im, ako žele da postaju što popularniji, neka bustuju te postove na tviteru. Neka ih retvituju, neka rade šta hoće. Dok god mi ne zaprete, neću ni odgovoriti, samo blokirati. Kada mi zaprete, preduzeću mere u skladu sa propisanim zakonom.

foto: Milenko Miklja

Da li ćeš nastaviti da se boriš svime ovime kao do sada što si se bavio?

- Hoću, to nije sporno. Hoću. Ako oni misle da su me uplašili iznošenjem lične karte, nisu. Pokušaj obijanja stana, nisu. Pljuvanjem, gađanjem kamenja, u ovom trenutku pozivam Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležne organe da reaguju na gađanje kamenom. Na pretnje da će mi lopatom razbiti glavu. I dan danas se niko iz vladajuće stranke, ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, ni gospodin ministar Nebojša Stefanović nije oglasio. Šta to znači? On može da preti meni da će da mi razbije lopatom glavu, da me gađaju kamenom, ja sam ostao miran. Dokle više? Mesecima me pljuju, vređaju. U jednom trenutku verbalno je moralo da dođe. Fizički nije došlo od strane mene, niti će ikad doći. U trenutku napada imao sam ruke u džepovima.

Pitanje za kraj, ti si član Narodne stranke? Imaš neke ambicije da se baviš politikom kasnije, ili u nekom periodu života, da li bi se oprobao u politici?

- Teško, za sada nemam jasnu nameru, ali šta će biti za par godina, ja ne znam stvarno.

Zašto Narodna stranka?

- Eto zato što sam tu video pravi program, pravi tim, poštene ljude, to je to.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.