SRBI SU BOMBARDOVALI ZAGREB I RAZORILI GA! Martić je izdao naredbu, a Tuđman mu je odgovorio OLUJOM (VIDEO)
Zagreb u plamenu 1995. godine, Foto: Prentscren

KRVAVI RAT

SRBI SU BOMBARDOVALI ZAGREB I RAZORILI GA! Martić je izdao naredbu, a Tuđman mu je odgovorio OLUJOM (VIDEO)

Godišnjica napada srpskih vojnika na glavni grad Hrvatske

Objavljeno:

Prošlo je 24 godine od raketiranja Zagreba od strane Srba iz Republike Srpske Krajine. U njima je poginulo šest osoba i 176 je ranjeno, a to su Hrvati iskoristili kao povod za odmazdu prema Srbima, a i u Hagu kao dokaz srpskih zlodela.

Ipak istina je nešto drugačija, a ona nam kaže da je raketiranje Zagreba je događaj koji se odigrao 2. i 3. maja 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske Krajine u znak odmazde zbog teškog kršenje sporazuma o prekidu vatre od strane Hrvatske vojske, te masovnog etničkog čišćenja u Zapadnoj Slavoniji, izvela raketni napad na hrvatske vojne i civilne ciljeve u gradu Zagrebu.

Prema zvaničnim izveštajima, koje su iznele hrvatske bezbedonosne agencije, od posledica raketiranja poginulo je 6 osoba, a njih 176 je ranjeno.

Hrvatska vojska, pod komandom predsednika Franje Tuđmana, pokrenula je 1. maja 1995. godine vojno-policijsku operaciju Bljesak na teritoriju Zapadne Slavonije koja je bila pod kontrolom Ujedinjenih nacija, čime je grubo prekršila ranije potpisani sporazum o prekidu vatre.

Za samo 36 sati sa ove teritorije je proterano oko 15.000 srpskih civila, a njih 283 je ubijeno (ili nestalo), među kojima je 57 žena i devetero dece. Nakon operacije, prostor je u potpunosti etnički očišćen od celokupnog srpskog stanovništva (oko 80.000 ljudi).

Kao odgovor na ova etnička čišćenja, Vojska Republike Srpske Krajine, pod komandom predsednika RSK Milana Martića je 2. i 3. maja u nekoliko navrata izvela višestruke raketne napade na vojne ciljeve u Zagrebu.

Raketiranje je izvršeno iz višecevnih lansera nevođenih raketa tipa M-87 Orkan, a korišteni su i projektili kalibra 262 mm. Navođene rakete „orkan” bile su dosta neprecizne i neki ciljevi su promašeni i za oko jedan kilometar, te su osim vojnih meta pogađale i civilne objekte u gradu.

Dana 2. maja oko 10.30 sati pogođen je sam centar Zagreba. U 6 eksplozija poginulo je 5 osoba, a 121 je ranjena.

foto: Profimedia

Drugog dana, bombardovanje je nastavljeno oko 12 časova. Tada je pogođena Klinika za dečje bolesti u Klaićevoj ulici, kao i Hrvatsko narodno pozorište.

Tog dana ranjene su 53 osobe, najviše u Hrvatskom narodnom pozorištu, a poginuo je i jedan policajac koji je radio na deaktiviranju bombe u dvorištu bolnice.

Za bombardovanje Zagreba u Haškom tribunalu je vođen proces, kojim je tadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić osuđen na rekordnih 35 godina.

Sa druge strane, za zločine u Zapadnoj Slavoniji, a koji su bili povod ovog raketiranja, Haški sud je prvobitno proglasio krivim generale Hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača i nepravosnažno ih osudio na 24, odnosno 18 godina zatvora, a zatim, u drugostepenom procesu, iste je oslobodio krivice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.