OVI JUNACI OSLOBODILI SU SRBIJU! Knez MILOŠ je NAREDIO, a oni su pošli u RAT s Turcima, da li znate NJIHOVA IMENA?
Podizanje Drugog srpskog ustanka, Foto: Wikipedia, Wikimedia Commons/Михаило Јовановић

DA IH UPAMTIMO!

OVI JUNACI OSLOBODILI SU SRBIJU! Knez MILOŠ je NAREDIO, a oni su pošli u RAT s Turcima, da li znate NJIHOVA IMENA?

Možda među njima ima vaših predaka?

Objavljeno: 21:39h

Karađorđe ili Miloš? Večna je dilema u Srba, a nije tajna da srpsko stanovništvo više ceni Prvi srpski ustanak od takozvanog Takovskog (Drugog) ali ovo je priča o junacima kneza Miloša koji su konačno, svidelo se to nekome ili ne isposlovali slobodu Srbije!

Na današnji dan 1815. godine počeo je Drugi srpski ustanak, izgovorene su one slavne reči: "Eto mene, eto vas... Rat Turcima" i krenulo se u boj za konačno skidanje turskog jarma sa leđa srpskog naroda.

Bilo je to na veliki srpski praznik Cveti, Srbe je poveo knez Miloš Obrenović, začetnik dinastije Obrenović. Buna je trajala dosta kraće, bojeva je bilo manje, a diplomatije više, mnogi istoričari rekli bi: "realpolitika je bila prevagnula".

Za vreme vlasti Obrenovića, zvanična državna politika bila je takva, da se Takovski ustanak poštovao kao najveća svetinja. Šta je narod mislio — ne znamo.

Mnoge priče o herojstvu, ali pre svega mudrosti koje je obeležilo Drugi srpski ustanak već su ispričane i ovo nije samo još jedan tekst o njemu, već je ovo priča o istinskim junacima iz Takova.

"Neka je znano svim knezovima, kmetovima (seoske starešine; prim. nov.) i svakom bratu Srbinu da smo ovde danas kod Takovske crkve imali veliki sastanak, dogovorili se da ustanemo na Turke i izvojujemo sebi slobodu. Narod me izabrao za vođu, a ja svakome naređujem da uzme oružje i bije Turke gde ih vidi i čuje. Ko izda ili ne posluša, tome više nema mesta među nama!" citat je iz govora kneza Miloša.

foto: Wikipedia

A njega su slušali i s njim sablje u vazduh podigli visoko sledeći junaci:

Knez Miloš,

Gospodar Jovan, Lazar Mutap iz Prislonice, Nikola Milićević Lunjevica iz Lunjevice, Milić Drinčić, Todor Belja i Dobrica Vesković iz Teočina, Perica N. Buljugbaša iz Miokovaca, Domljan Matović Krdža i Petar Tomašević iz Ločevaca, Marko i Nikola, braća Rakići iz Rudnika, Milovan Lomić iz Dragolja, Vasilj Milojević, Milić Brajović i Lazar Vasiljević iz Brezne, Radovan Žižović iz Leušića, Todor Jeremić i Blagoje N. iz Pranjana, Ivan Šalavardić i Obrad Slović iz Grabovice, Petar Grk iz Nevada, Jovan Lazić iz Svračkovaca, Atanasko Mihailović, Vaso Popović, Vasa Nikolić, Nikola Jovčić, Nikola Solujić i Milenko Đorđević iz Beršića, Prota Janko Vitomirović, Radojica Paunović i Milovan Topalović iz Takova, Jovan Ponjavić, Radisav Ralović Oputić i Vasa Milosavljević iz Brusnice,

foto: Foto: Wikimedia Commons/Михаило Јовановић

Nikola Terzija iz Sinoševića, Milisav Koruščić iz Ručića, Radovan Bajić iz Brajića, Marko Radosavljević iz Klatičeva, Sima Baralija i neki Matković iz Šarana, Aksentije i Vićentije Čaluković iz Ljevaje, Pavle i Petar Štule iz Ozrema, Staniša Petrović iz Loznja, Marko Draškić iz Poloma, Živan Damljanović i Stevan Mirković iz Koštunića, Maksim Makljenović iz Velereči, Petar Tomić, Radovan Savić i Božo Aćimović iz Brđana, Neki Steković iz Jablanice, Neki Ranko iz Ljutovnice, Mali Radojić iz Mojsinja, Petar Mali iz Stančića, Ilija Preljinac iz Preljine, Jova Tomić iz Metinca, Radovan Nikavica (okrug užički)..."

Slava ovim herojima, a vi dobro pogledajte, možda među njima ima vaših predaka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.