AMERIČKI NOVINAR JE ISPITIVAO VUKA JEREMIĆA U LIFTU: Ostao je ŠOKIRAN saznanjima u slučaju KORUPCIJE! (VIDEO)
Metju Rasel Li je pažljivo pratio Jeremićev slučaj, Foto: Hong Kong Connection

skandal decenije

AMERIČKI NOVINAR JE ISPITIVAO VUKA JEREMIĆA U LIFTU: Ostao je ŠOKIRAN saznanjima u slučaju KORUPCIJE! (VIDEO)

Li je Jeremića u liftu upitao sledeće: Kako možete da radite za privatnu kompaniju dok ste predsednik Generalne skupštine UN?

Objavljeno:

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, postao je glavni akter globalnog skandala, pošto su kineski i američki istraživački novinari u emisiji "Hong Kong Connection" potpuno raskrinkali njegove prljave poslove sa kriminalcem Patrikom Hoom, odnosno način na koji je Jeremić, u zamenu za razne sumnjive "usluge" dobijao milione dolara preko svog "tink-tanka" CIRSD.

Patrik Ho je, da podsetimo, Jeremićev prijatelj i saradnik, i bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga, kojem je zbog visoke korupcije i pranja novca u američkom sudu presuđeno na 3 godine zatvora i 400.000 dolara kazne.

Emisija "Hong Kong Connection" pažljivo je rekonstruisala ceo slučaj, i pokazala kako je Ho, kao generalni sekretar China Energy Func Comittee (CEFC), iskoristio svoje veze sa Vukom Jeremićem, bivšim predsedavajućim Generalne skupštine UN, kako bi izgradio mrežu korupcije u Africi, Bliskom Istoku, Centralnoj Americi i Istočnoj Evropi.

Iskusni američki istraživački novinar Metju Rasel Li, specijalista za izveštavanje iz Ujedinjenih nacija, pažljivo je pratio suđenje Hou, a posebno ulogu Jeremića u ovom slučaju.

- Ovde smo u sudnici. Glavni svedok u slučaju Sjedinjene Američke Države protiv Patrika Hoa je Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN. Vuk je, čim mu je prestala funkcija u UN, postao konsultant za poslovnu kompaniju iz Šangaja - kaže Li.

Li je jednom sreo Jeremića u liftu, i iskoristio je ovu priliku da ga ispita o slučaju.

foto: Hong Kong Connection

- Kad je svedočio, to je bilo veoma problematično. Pokazalo se da je on, dok je bio predsedavajući Generalne skupštine UN, radio za CEFC China Energy. Uzimao je njihov novac, razmenjivao je e-mailove s njima, radio je mnogo stvari. Stvarno sam iznenađen da su tužioci sav svoj fokus usmerili na Patrika Hoa, da pokažu kako je on stvorio problematične konekcije sa afričkim političarima. Ali, u stvari, ono što je Jeremić uradio je možda i gore za javnost.

Li kaže da je Jeremića u liftu upitao sledeće:

- Kako možete da radite za privatnu kompaniju dok ste predsednik Generalne skupštine UN?

Jeremić je odgovorio:

- Ja nisam tužen u ovom procesu.

Li je pažljivo proučio Jeremićeve i Hoove mejlove koji su prikazani u sudu, i tvrdi da se ne slaže sa Jeremićevom tvrdnjom da nije učinio nikakvo krivično delo.

- Pokazalo se da je Vuk Jeremić, čak i dok je bio predsedavajući Generalne skupštine UN, sklapao poslove sa nečim što se zove "potash", što mislim da je nešto kao mineral kalijuma, za CEFC. Sada, kad pažljivije čitam te mejlove, vidim da je Jeremić obećavao Patriku Hou da će da govori na ključnom događaju koji organizuju UN, na panelu sa predsednikom Turske Gulom i predsednikom Južne Afrike Zumom. Ovo se sve dešava dok on radi za njih - kaže prilično šokirani Li.

Pogledajte ceo dokumentarni film:

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Hong Kong Connection)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.