SRPSKI KRALJ PROZVAO TITA I KOMUNISTE! Karađorđević OTKRIO šta je sve ZAUVEK nestalo iz VOJNOG MUZEJA
Aleksandar Karađorđević o komunističkoj vlasti, Foto: Stefan Kojić

OŠTRO!

SRPSKI KRALJ PROZVAO TITA I KOMUNISTE! Karađorđević OTKRIO šta je sve ZAUVEK nestalo iz VOJNOG MUZEJA

Prestolonaslednik Aleksandar prvi put je ovako oštar...

Objavljeno:

Prestolonaslednik Srbije Aleksandar Karađorđević na svom Fejsbuku postavio je tekst o Vojnom muzeju u Beogradu i uperio prst u komuniste i Josipa Broza Tita!

Pročitajte šta je prestolonaslednik Aleksandar napisao:

"Do dolaska komunista na vlast, jedno odeljenje Vojnog muzeja u Beogradu, bilo je posvećeno blaženopočivšem Kralju Aleksandru.

Sala blaženopočivšeg kralja bila je vrlo prostrana u nju se ulazilo kroz hol na čijim su zidovima bile poređane zastave otete od neprijateljskih pukova u ratovima i trofeji koji simbolišu pobede srpske vojske. Među zastavama je bilo najviše turskih, zatim austrougarskih i bugarskih.

Sala blaženopočivšeg kralja sadržala je uglavnom predmete koji su prikazivali ratničku kraljevu ličnost. U jednom uglu je stajao sto sa Jelaka, gde se nalazila zemunica Vrhovnog komandanta za vreme solunskih ratnih operacija. Sto je bio jednostavan, izrađen od grubo tesane čamovine, neobojen. Pored njega je stajala stolica o koju je bio okačen kraljev štap. Na stolu u jednoj vazi, bilo je cveće koje je Kralj Aleksandar brao na Solunskom frontu. Tu je bio i njegov pisaći pribor i nekoliko ukrasnih predmeta koje su vojnici radili u rovu od puščanih zrna i poklonili svom Vrhovnom komandantu.

U velikim staklenim ormanima, nalazile su se uniforme koje je nosio Kralj Aleksandar. Pored admiralske uniforme u kojoj je kralj ubijen, tu su bile i paradna konjička gardijska, paradna generalska, ratna uniforma sa Karađorđevom zvezdom ispod vrata i šlem koji je nosio na frontu.

Po sredini sale bilo je poređano nekoliko staklenih ormana u kojima su bila mnogobrojna kraljeva odličja, bilo ih je skoro šezdeset. U jednoj susednoj odaji bilo je kraljevo lovačko odelo, njegova sablja i staro oružje koje je sakupljao. Tu su se nalazili i razni predmeti koji su služili njegovoj ličnoj upotrebi.

U jednoj posebnoj odaji, raspoređeni su bili predmeti vezani za marsejsku tragediju, automobil u kome je blaženopočivši kralj bio ubijen, pištolj „Mauzer“ i nekoliko puščanih zrna nađenih u automobilu. Na jednom stolu su bili predmeti koje je kralj imao kod sebe u trenutku pogibije, ručni sat, bele glaze rukavice; jastuk i divan na kojima je kralj izdahnuo u marsejskoj prefekturi i posmrtna maska".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.