LUKAŠENKO JE LETEO NAD ZAPALJENIM BEOGRADOM ZBOG SLOBE! Neotkrivena priča novinara tokom bombardovanja 1999. godine
LUKAŠENKO JE LETEO NAD ZAPALJENIM BEOGRADOM ZBOG SLOBE, Foto: EPA/Stepan Franko, Profimedia

SEĆANJE

LUKAŠENKO JE LETEO NAD ZAPALJENIM BEOGRADOM ZBOG SLOBE! Neotkrivena priča novinara tokom bombardovanja 1999. godine

Prema memoarima novinara, "putovanje je bilo veoma intenzivno, jer je trajalo manje od jednog dana"

Objavljeno:

U nedelju, 24. marta, navršava se 20 godina od kada su NATO snage počele bombardovanje Jugoslavije. Uoči godišnjice tragičnih događaja, beloruski i ruski novinar, u prošlosti, jedan od lidera Bel-tele-radiokompanije i voditelj programa "Resonance", Alekander Zimovski, priseća se svog leta za Beograd tokom vazdušnih napada 1999. godine.

Novinar se u nezgodno vreme nalašao u pratnji predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji je iz Minska odletio za Beograd kako bi se sastao sa predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem.

Prema memoarima novinara, "putovanje je bilo veoma intenzivno, jer je trajalo manje od jednog dana".

- Kada smo poleteli iz Minska sa gejta broj 1, onda je to bio Tu-154, mi smo sa čuđenjem i dozom straha otkrili padobrane ispod svojih sedišta. Ležali su na mestu na kom su obično smešteni prsluci u avionima ... Pravi vojni padobrani, pokazali su nam kako da ih pričvrstimo - priseća se Zimovski.

Kako piše u memoarima, čak i pre nego što je Lukašenko otišao u Beograd, iz NATO su javili da ne garantuju bezbednost predsedničkog leta, ali je ruska strana obećala da će obezbediti bezbedno praćenje letelice putem elektronskog ratnog sistema.

Kako se dalje priseća Zimovski, sastanak lidera održan je u rezidenciji nedaleko od Beograda, gde su gosti bili u pratnji omanje delegacije.

- Po nas je dovezen "mercedes" iz 1969. godine, ali to nije bio znak nepoštovanja - kaže Zimovski, dok pojašnjava da u uslovima vazdušnih napada nije bilo moguće organizovati bolje vozilo.

Kako se priseća sagovornik Sputnjika, razgovori predsednika trajali su oko tri sata, dok su se u pozadini čule detonacije, pojačane zvukom sirena.

Predsednik Lukašenko stigao je i da obiđe grad tom prilikom. Posetio je nekoliko lokacij akoje su već bile uništene NATO bombama. Među tim objektima, Zimovski se seća beogradske bolnice.

- Prilično sablasan prizor kada nema polovine zidova, i kreveta, samo fragmenata neke medicinske opreme, koji vise na ruševinama. Stvarni udar bombe ili rakete izgledao je vrlo depresivno - kaže Zimovski za beogradske medije.

Bonus video

Stefanović pustio snimak o postupanju prema Saviću u MUP-u

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.