PEKLI SU VOLA ZAJEDNO NA PALAMA, A ĐINĐIĆ JE HVALIO RATKA MLADIĆA: Danas u DS tvrde da je Karadžić ratni zločinac
Radovan Karadžić i Ratko Mladić, Foto: Profimedia

OVO SU ZABORAVILI?

PEKLI SU VOLA ZAJEDNO NA PALAMA, A ĐINĐIĆ JE HVALIO RATKA MLADIĆA: Danas u DS tvrde da je Karadžić ratni zločinac

Funkcioner SNS žestoko isprozivao Demokratsku stranku

Objavljeno:

Demokratska stranka osudila je svaku revitalizaciju presude u Hagu kojom je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u BiH i pozvala aktuelnu vlast da "prestane sakampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja".

Međutim, demokrate nisu oduvek tako pričale. Naprotiv, nekad su pozdravljali tog istog Karadžića i Republiku Srpsku.

Naime, poslanik SNS Vladimir Đukanović na Tviteru podsetio je DS na njihov nekadašnji stav o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću koji su osuđeni u Hagu, podelivši pismo demokrata upućeno Ratku Mladiću, koje je lično potpisao Zoran Đinđić.

"Nekada su okretali vola na Palama, prkosili NATO avionima, bratimili se sa Karadžićevim SDS, hvalili generala Mladića...", napisao je Đukanović i podelio sliku pomenutog pisma.

U čestitki poslatoj na Vidovdan, 28. juna 1994. godine, tadašnji predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić poželeo je Ratku Madiću, načelniku Generalštaba Vojske Republike Srpske, da njegove snage sledeći praznik dočekaju u miru:

"Poštovani g. generale,

U ime svih članova Demokratske stranke, i u moje lično ime, svim vojnicima, podoficirima, oficirima i Vama lično, čestitam Dan Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske, nastala u ratu za slobodu, primer je kako jedna mala, ali narodna vojska može uspešno sačuvati državu i zaštiti narod. Bez obzira na mirovne pregovore, čiji uspeh svi želimo, nama je potrebna snažna vojska, kako bi druga strana odustala od namere da nastavi rat.

Nadam se da će srpski narod kao i Vojska Republike Srpske već sledeći Vidovdan dočekati u miru.

S poštovanjem, dr Zoran Đinđić".

foto: Beta/Milan Obradović

Ove reči kao da su u DS zaboravili te su u svom saopštenju posle presude Radovanu Karadžiću u Hagu napisali da je jučerašnja presuda "bitna za suočavanje sa prošlošću, utvrđivanje odgovornosti i stvaranje pretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti".

DS je ocenio da se tom presudom "utvrđuje pojedinačna odgovornost i dokazuje da srpski narod, kolektivno, ne nosi krivicu za učinjene zločine".

"To pruža satisfakciju žrtvama i nadu svima koji se bore za humane ideale slobode, mira i razumevanja. Upravo tu leži odgovornost nas, pojedinaca i stranaka, društva u celini da u periodu koji je pred nama onomogućimo revizionisticka tumačenja, nacionalističku retoriku i nasilje prema neistomišljenicima", stoji u saopštenju.

Poslanica DS Maja Videnović iznela je sud na račun presude na doživotnu robiju Radovanu Karadžiću. Ona je, naime, kao i većina njenih kolega iz stranke i većina pristalica opozicije u Srbiji, pozdravila odluku Međunarodnog suda u Hagu. Videnović smatra da je doživotna robija nekadašnjem lideru bosanskih Srba "put ka pomirenju i prestanku veličanja zločinaca".

Osim nje, na konačnu presudu Karadžiću reagovali su i drugi funkcioneri DS, među kojima su i Balša Božović i Aleksandra Jerkov.

Zanimljivo je, međutim, da se skoro niko drugi iz današnje Demokratske stranke nije oglašavao na ovu temu, pa ni lider DS Zoran Lutovac.

Kakvo je vaše mišljenje o ovom?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.