ŽELELA BIH DA HAG OSUDI KARADŽIĆA I SRBIJU! Nekadašnja istražiteljka TRIBUNALA otkrila mogući scenario u sudnici
Nevenka Tromp o suđenju Radovanu Karadžiću, Foto: Prentscren

OTKRILA ŠTA ŽELI

ŽELELA BIH DA HAG OSUDI KARADŽIĆA I SRBIJU! Nekadašnja istražiteljka TRIBUNALA otkrila mogući scenario u sudnici

Rekla je svoje mišljenje

Objavljeno:

Nekadašnja haška istražiteljka Nevenka Tromp pred donošenje odluke o Radovanu Karadžiću govori o tri moguća scenarija presude u Hagu.

Njoj je, kaže, najpoželjnija opcija, pa i najlogičnija, da bude proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s tadašnjim strukturama Srbije.

Ne isključuje, međutim, ni mogućnost da Karadžić bude oslobođen.

- Prvi scenario je da velikim delom bude potvrđena prvostepena presuda po kojoj je dobio 40 godina robije jer je kriv za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući i genocid - kaže Tromp.

Kao drugi navodi mogućnost da prvostepena presuda bude preinačena i da znatno bude smanjena zatvorska kazna, pa čak i da Karadžić bude oslobođen.

A, kao treću mogućnost, ona vidi da bude osuđen na doživotnu robiju.

- Smatram da će sudije igrati na sigurno, pa se neću iznenaditi ako na kraju bude osuđen da do kraja života ostane u zatvoru. Time bi se umirila javnost u BiH, odnosno žrtve zločina za koje je odgovoran Karadžić - rekla je Tromp, koja je radila kao istražiteljka tribunala u postupku protiv bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

Tromp, koja je i autorka knjge "Smrt u Hagu", u kojoj detaljno govori o suđenju Miloševiću, kaže da bi Karadžić mogo biti osuđen i za, kako kaže, genocid u Bosanskoj krajini i/ili Podrinju.

Kaže da veruje da će Karadžić biti osuđen na doživotnu robiju uz "sitne korekcije prvostepene presude".

- To bi bio neki status quo. Prvobitna presuda već je poznata. Ako se ne bi dirala uloga Srbije u ratu u BiH, onda je to neka sigurna opcija za Tribunal - smatra Tromp.

Karadžiću je suđeno po dve tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovečnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su, navodno, počinile srpske snage tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Pretresno veće Haškog tribunala je pre tri godine, 24. marta 2016., proglasilo Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana dela (prisilno premeštanje), terorisanje , protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Osuđen je u prvom stepenu na 40 godina zatvora.

Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim opštinama u BiH.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.