NA SLOBINOJ SAHRANI NISU BILA MIRA I DECA! Pored njegovog kovčega prošle su hiljade, a UKOPALO GA JE 50 PRIJATELJA
Slobodan Milošević, Foto: Profimedia, Printscreen/youtube

sahrana veka

NA SLOBINOJ SAHRANI NISU BILA MIRA I DECA! Pored njegovog kovčega prošle su hiljade, a UKOPALO GA JE 50 PRIJATELJA

Za vreme spuštanja kovčega u grob orkestar je svirao "Podmoskovske večeri" i "Rjabinušku"

Objavljeno:

Danas se navršava 13 godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije, haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Milošević je umro od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS) da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Posle višečasovnog oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak. Sahrani koja je protekla bez verskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost. Nad kovčegom su pročitana pisma njegovog sina Marka i supruge Mirjane Marković.

Na nadgrobnoj ploči uklesana su imena Slobodana Miloševića i Mire Marković sa njihovim godinama rođenja i godinom Miloševićeve smrti. Za vreme spuštanja kovčega u grob orkestar je svirao "Podmoskovske večeri" i "Rjabinušku".

Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS, izuzev potonjeg predsednika socijalista Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Pre nego što su, iza kapije, kroz koju će proći kovčeg sa telom Slobodana Miloševića, u trenutku kada su se samo, spolja, čuo posmrtni marš, pored još otvorene grobnice, meseto su zauzimali najpre kompije porodice Milošević, a pre svih njihovi Dušan Rakočević, njegova supruga i dvoje vrlo mladih ljudi. Onda su, uz njih, mesto imali najbliža rodbina i rođaci Slobodana i Mire.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana kovčeg s telom je bio izložen u Muzeju "25.maj", u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje.

Na hiljade ljudi prošle je pored kovčega. Istog dana se više desetina hiljada pristalica bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije okupilo ispred Narodne skupštine u centru Beograda, gde je na bini bio izložen kovčeg s njegovim telom.

Ovako je izgledala sahrana:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.