VEČERAO JE PALENTU, A ONDA JE NAĐEN MRTAV, RUKA MU JE VISILA! Otkriveno je KAKO JE Slobodan Milošević UMRO u Hagu
Slobodan Milošević umro je na današnji dan u Hagu, Foto: Printscreen

GODIŠNJICA SMRTI

VEČERAO JE PALENTU, A ONDA JE NAĐEN MRTAV, RUKA MU JE VISILA! Otkriveno je KAKO JE Slobodan Milošević UMRO u Hagu

Ovo su malo poznati detalji smrti

Objavljeno: 08:03h
Darko Zlojutro

Danas se navršava 13 godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Više od jedne decenije dugu vladavinu Milošević je počeo govorom 28. juna 1989. godine na Gazimestanu na Kosovu, na proslavi 600 godina od Kosovske bitke, kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. Kosovskim Srbima je tada poručio "Niko ne sme da vas bije".

Bio je neprikosnoveni lider vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije.

Komandant koji je prvi ušao u Srebrenicu jula 1995. godine general Vinko Pandurević, ispričao je ranije za srpske medije nepoznate detalje iz Haga o tome kako je umro bivši predsednik Slobodan Milošević.

Privilegiju, a ujedno i nesreću da bude poslednji čovek koji je video Slobu živog, a potom i prvi koji ga je video mrtvog, Pandurević opisuje kao pravu noćnu moru s obzirom na to da je primetio tragove koji verovatno potvrđuju tezu da je otrovan.

Kobna subota 2006, ističe general, urezana mu je u sećanje.

- Izgledao je kao i svaki drugi mrtav čovek, bled u licu, miran, očigledno je bilo da je umro u snu. Jedan stražar, koji je pretresao njegovu ćeliju, pokazao mi je neku plastičnu bočicu s lekovima iz 1999. godine, natpis je bio dosta izlizan i nisam mogao da vidim koji je lek bio u pitanju. Bočica je navodno nađena u njegovoj ćeliji. Možda je bočica služila da se u njoj nešto unese ili je bila originalno pakovanje leka kom je rok istekao - priča Pandurević.

Pošto je ćelija Miloševića bila preko puta njegove na drugom spratu, udaljena svega dva metra, kada su stražari otključali vrata u subotu u 9 sati ujutru, shvatio je da se dogodilo nešto strašno.

- Nas nekoliko otišlo je u sportsku salu jer su vikendom bile predviđene sportske aktivnosti. Dok sam bio u sali primetio sam da su stražari često telefonirali, muvali se levo, desno, što nije bilo uobičajeno. To mi je bio signal da nešto nije u redu. Kad sam se vratio u ćeliju, stražar me je uhvatio za ruku i reko: "Dođi da vidiš". Ušli smo u Slobinu ćeliju, on je ležao dopola pokriven ćebetom i desna ruka mi je visila sa kreveta. Priošli smo i proverili puls, videli smo da je čovek mrtav - opisuje stravičnu scenu Pandurević.

- Dok sam te večeri jeo pileče batake, Slobodan mi je prišao i ponudio me palentom. Primetio sam da je bio rumen u licu, ali znao sam da je imao baš visok pritisak u to vreme. Brzo su nas zaključali u pola 9 uveče, tako da je to bio poslednji naš susret.

Podsetimo desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SR Jugoslavije.

Poslije pobede DOS-a 24. septembra 2000. godine, ne želeći da prizna poraz, SPS i njen lider izazvali su krizu koja je okončana 5. oktobra posle masovnih demonstracija građana širom Srbije.

foto: Profimedia

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja.

Za vreme NATO bombardovanja SRJ u maju 1999. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Miloševića zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, a dve godine kasnije optužnicu zbog zločina u Hrvatskoj. Krajem 2001. optužen je i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Haškom tribunalu je izručen 28. juna 2001. na osnovu Uredbe Vlade Srbije. Suđenje Miloševiću u Hagu je počelo 12. februara 2002. godine, a umro je četiri godine kasnije.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine. Milošević je sahranjen u dvorištu porodične kuće supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Sahrani nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, koji u to vrijeme nisu bili u Srbiji, jer, kako su tvrdili, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.