NISU ŠEŠELJEVE: Nikolić poklonio knjige papi! (FOTO)
Foto: Reuter

Predsednik u Vatikanu

NISU ŠEŠELJEVE: Nikolić poklonio knjige papi! (FOTO)

Izbeglička kriza, napredak Srbije u evrointegracijama, prijem Kosova u Unesko i istorijska uloga kardinala Alojzija Stepinca, teme su razgovora predsednika Srbije i pape Franje
Objavljeno: 09:33h

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Vatikanu s papom Franjom o izbegličkoj kriza i uslovima u kojima se nalaze iračke i sirijske izbeglice, kao i neophodnosti da se teret krize ravnomerno raspodeli. Tom prilikom, srpski predsednik je papi Franji poklonio ilustrovanu monografiju o freskama i manastirima sa teritorije Kosova i Metohije.

Nikolić i papa
Predsednik Srbije je rimskom papi, osim knjige o Kosovu, poklonio i primerak Dušanovog zakonika. Sudeći po širokom osmehu pape, poklon mu se dopao.
Tomislav Nikolić i papa
Teme polučasovnog razgovora bile su i napredak Srbije u procesu evropskih integracija, protivljenje Srbije prijemu Kosova u Unesko i formiranju mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve koja bi se bavila istorijskim činjenicama u vezi sa ulogom kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata. Nikolić se u Rimu sastao sa kardinalom Pjetrom Parolinom i nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom, kao i sa predsednikom Republike Italije Serđom Matarelom. Državnom sekretaru Svete Stolice kardinalu Pjetru Parolinu, zaduženom za odnose sa državama, predsednik Srbije je uručio Orden Republike Srbije na lenti za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete Stolice. (M. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.