VUČIĆ U INSTITUTU ZA MAJKU I DETE: Divno je videti ljubav lekara i sestara, borićemo se za naše stručnjake (FOTO)
Alеksandar Vučić , Foto: Printscreen

obraćanje

VUČIĆ U INSTITUTU ZA MAJKU I DETE: Divno je videti ljubav lekara i sestara, borićemo se za naše stručnjake (FOTO)

Aleksandar Vučić danas je posetiti Službu hеmatoonkologijе, a izjavio da je u planu da se 20 miliona evra uloži u bolnicu, da se ona sredi u potpunosti

Objavljeno: 12:22h

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić posetio je Službu hеmatoonkologijе sa stеrilnim blokom Instituta za zdravstvеnu zaštitu majkе i dеtеta Srbijе "dr Vukan Čupić".

Sa predsednikom, Institut su posetili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Ti se junačino drži! – poručio je Vučić jednom dečaku, pacijentu koji je izrazio želju i da se slika sa predsednikom Srbije.

Nakon fotografisanja sa dečakom, predsednik je nastavio sa obilaskom odeljenja, posle čega se obratio medijima.

- Divno je videti ljubav naših lekara i sestara, ali pre svega ljubav i hrabrost majki koje se bore za svoju decu. Mi smo dogovorli da u petak 263 miliona dinara legne na račun, a cilj toga je da se time leči još veći broj dece. Ukupno 294 transpalatacija koštane srži je do sada urađeno deci. Ne možete da se ne divite hrabrosti ove dece. U planu je 20 miliona evra da se uloži u bolnicu da se sredi u potpunosti. U roku od dve godinje očekujemo revoluciju u kliničkim centrima Srbije - poručio je Vučić, naglasivši da je za državu važno da se pojača ostanak lekara i medicinskih sestara u Srbiju.

Aleksandar Vučić u poseti dečaku koji leži na Institutu
Aleksandar Vučić u poseti dečaku koji leži na Institutu foto: RTV Pink printscreen

"Ponosam sam na naše lekare i na majke koje u ovde doveli decu na lečenje", rekao je Vučić.

On je dodao da je važno da naši stručnjaci ostanu u Srbiji i da se bore za našu decu.

Posao države da brine o svakom kome je pomoć potrebna. Ne znam na šta potrošimo sav novac za zdravstvo, ali vidim pomake u zdravstvu. Moramo da obezbedimo stabilnost i viši standard života – rekao je predsednik.

Direktor Insituta Radoje Simić predočio je predsedniku da ta dečja bolnica ima spreman projekat za gradnju novog sterilnog bloka, posebnog odeljenja za transplantaciju koštane srži, gde je predviđeno da budu duplirani kapaciteti.

"U Srbiji godišnje oko 30-oro dece koja boluju od leukemije treba da se leči transplanatacijom koštane srži", ukazao je Simić.

Direktor Insituta Radoje Simić
Direktor Insituta Radoje Simić foto: RTV Pink printscreen

Inače, u Institutu za majku i dete leči se najveći broj dece obolele od malignih bolesti, a to je i jedini centar gde se radi transplantacija koštane srži kod dece, a od osnivanja do danas, urađene su 294 takve intervencije.

Ministarstvo zdravlja odobrilo je sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za završetak banke matičnih ćelija u Intitutu, a u toku je i izrada glavnog projketa za temeljnu rekonstrkciju Instituta.

To će, prema rečima direktora Simića, biti najveća rekonstrukcija od osnivanjaInstituta, a vrednost radova biće oko 20 miliona evra.

Rekonstrukcija će se raditi preko Kancelarije za javna ulaganja. Planirano je da izrada projekta traje oko šest meseci, a da se u realizaciju tog posla krene u drugoj polovini godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.