KOMUNISTIČKI GRB I PETOKRAKA, A ISPOD DVOGLAVI ORAO! Da li je zgrada Predsedništva NAJBOLJI DOKAZ srpske podele?
Predsedništvo Srbije na Andrićevom vencu, Foto: Nebojša Mandić

HOĆE LI SE SRBI SLOŽITI?

KOMUNISTIČKI GRB I PETOKRAKA, A ISPOD DVOGLAVI ORAO! Da li je zgrada Predsedništva NAJBOLJI DOKAZ srpske podele?

U Srbiji najbolje rađaju podele

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Ne daj bože da se Srbi slože, rečenica je koja najbolje opisuje srpski narod. Narod u kome jedino uspevaju podele, na Delije ili Grobare, na one koji su za Tita ili za Dražu, na monarhiste ili republikance i tako dalje i tako dalje...

Najbolji pokazatelj koliko nismo odlučni i kako još uvek ne znamo šta želimo je na zgradi Predsedništva Srbije koja se nalazi na Andrićevom vencu.

Na domu predsednika Republike u kojem su gosti bili mnogi najveći državnici sveta može se videti upravo ova podeljenost Srbije.

Na samom ulazu, iznad vrata nalazi se grb Srbije, ali ne bilo kakav! Tačnije na njemu se nalazi izvajan grb Republike Srbije iz perioda dok je bila sastavni deo SFRJ, sa petokrakom na čelu, a mnogi ga u narodu nazivaju "komunistički grb".

Ipak na samom ulazu metar ispod ovog pomenutog grba nalazi se tabla na kom piše Predsednik Srbije i sa današnjim zvaničnim grbom Srbije, tačnije dvoglavim orlom.

Baš tim povodom oglasio se i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) koji zahteva da se "komunistički grb" ukloni.

- Najbolji dokaz da Srbija još uvek nije raskrstila sa komunizmom je postojanje petokrake i grba Socijalističke Republike Srbije na zgradi Predsedništva. Ovo se ne može opravdati ni potrebom da se očuva znamenje i sećanje na prošlost, obzirom da je ovu jednu od naših najlepših i najbitnijih zgrada sazidao Kralj Aleksandar I Karađorđević. Nikome od bivših predsednika, a bilo ih je pet, nije zasmetala petokraka na zgradi, simbol ideologije koja je Ustavom iz 1974.godine razbila Jugoslaviju na 6 država, od kojih su Srbi postali manjina u četiri i predala Šiptarima Kosovo, dajući mu atribute države. Na ovoj zgradi treba da stoji zvanični grb Srbije, obeležje iz doba kraljevine, najslavnijeg perioda naše zemlje – izjavio je Žika Gojković, narodni poslanik i predsednik POKS.

1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

POKS apeluje na predsednika Srbije da ukoni nevažeći grb sa ove zgrade i vrati aktuelni grb Srbije sa dvoglavim orlom Nemanjića i krunom, koji su komunisti srušili bez ikakve milosti, čim su se dočepali vlasti 1944. godine.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.