TUŽILAC TRAŽI 160 GODINA ZA UBISTVO ĆURUVIJE! Mandić je nazvao Slavkovu smrt MUČENIČKOM
Mandić je nazvao smrt Slavka Ćuruvije mučeničkom, Foto: Profimedia

slobodno novinarstvo temelj svakog demokratskog društva

TUŽILAC TRAŽI 160 GODINA ZA UBISTVO ĆURUVIJE! Mandić je nazvao Slavkovu smrt MUČENIČKOM

Zamenik tužioca Milenko Mandić do kasnih popodnevnih sati iznosio je završne reči započete krajem decembra

Objavljeno:

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudskom veću Specijalnog suda da na maksimalnu kaznu od 40 godina osudi optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Zamenik tužioca Milenko Mandić do kasnih popodnevnih sati iznosio je završne reči započete krajem decembra čitajući iskaze svedoka nakon čega je od Specijalnog suda tražio da četvorica optuženih pripadnika DB-a za ubistvo novinara Ćuruvije dobiju maksimalne kazne od po 40 godina zatvora.

Mandić je nazvao smrt Slavka Ćuruvije mučeničkom, a kao otežavajuću okolnost naveo je to što je novinar, odnosno nosilac dužnosti da “kritički prenosi informacije”.

On je ukazao na to da je “slobodno novinarstvo temelj svakog demokratskog društva”. Prema rečima Mandića, vlast je Ćuruviju doživljavala kao protivnika, a njegovo ubistvo otvorilo je osećaj straha po novinare opozicije.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Na početku izlaganja, u decembru prošle godine, zamenik tužioca se osvrnuo na materijalne dokaze izvedene u ovom postupku, pisane dokaze, kao i na iskaze svedoka kojima potkrepljuje tvrdnje iz optužnice.

Nakon izlaganja tužilaštva, uslediće završne reči odbrane, odnosno branilaca i okrivljenih, posle čega će sud zakazati objavljivanje prvostepene presude

Tokom višegodišenjeg dokaznog postuka u ovom procesu ispitano je preko 100 svedoka. Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svedočenja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Ulemek, međutim, nije želeo da svedoči pred sudom, a kao razlog je naveo strah za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice.

On u najčuvanijem zatvoru u zemlji zvanom “Alkatraz” služi kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, zatim za dela koja je počinio kao pripadnik zemunskog klana, zbog ubistva Ivana Stambolića i zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali.

Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Spomen ploča
Spomen ploča foto: Beta / Milan Obradović

Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

GLAVNI PRETRES I DANAS

Nastavak iznošenja završnih reči u slučaju novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije biće danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.