NE MOŽE DA SE LEČI, IZOLOVAN JE, STAR I BOLESTAN! Jezivi detalji HORORA koji proživljava Milan Martić u zatvoru
Milan Martić teško preživljava zatvorske dane, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO!

NE MOŽE DA SE LEČI, IZOLOVAN JE, STAR I BOLESTAN! Jezivi detalji HORORA koji proživljava Milan Martić u zatvoru

Šta se zapravo dešava u zatvoru u Estoniji...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić i dalje je izložen torturi u zatvoru gde izdržava kaznu od 35 godina na koju ga je osudio Haški tribunal!

Da Martić proživljava teške dane otkrila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Dva osuđenika izdržavaju kazne doživotnog zatvora, a Srbija poslednjih 10 godina traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da im se omogući služenje kazne u Srbiji. Svi oni su već stari i bolesni i retko viđaju svoje porodice, a u najtežem položaju su Milan Martić i Dragomir Milošević koji kazne služe u zatvoru u Estoniji", rekla je Kuburovićeva.

Da ne bi bilo zabune o kakvom se položaju radi, Ministarka pravde Nela Kuburović pojašnjava da Martić i Milošević nisu diskriminisani u odnosu na druge osuđenike služe kazne u estonskom zatvoru. Reč je, kako kaže, o tome da njihov položaj otežava to što jer ne poznaju jezik države u kojoj izdržavaju kaznu niti postoji mogućnost da im se obezbedi prevodilac. "Njima je zbog toga otežana komunikacija, pa su im uskaraćene neke osnovne potrebe, između ostalog i mogućnost dostavljanja knjiga", navela je Kuburović i dodala da im ni posete porodica nisu česte zbog ne tako lake konekcije sa Estonijom.

"Takođe su tražili da u ćelijama budu sami, ali im to nije omogućeno", rekla je ministarka.

Svima je poznato kroz kakav je pakao prolazio Milan Martić u zatvoru u Estoniji, da je bio bukvalno 23 časa izolovan, sa dozvolom da samo sat vremena dnevno može da izađe napolje i udahne vazduh.

- Zbog upale nerva koju je Martić imao u ramenu, nije mogao da mrdne ruku. To zatvorskim službenicima nije mogao da objasni, pa su ga strpali u samicu po kazni, jer nije obrisao hodnik - naveo je ranije medijima Martićev advokat Predrag Milovanović i tada je istakao da od kada je prebačen iz Ševeningena, tri meseca proveo u podrumu u izolaciji i nemogućim uslovima, kao i da ga "psihički ubijaju".

- Kontrola zdravlja u estonskom zatvoru je katastrofalna. Mesecima nije mogao da popravi zub, a da ne pričam o drugim ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Čuvari ga šikaniraju, odnos prema njemu je grozan, a on ne zna jezik i ne može da komunicira s njima - rekao je Milovanović.

Država je uradila sve da zaštiti svoje ljude - Nela Kuburović
Država je uradila sve da zaštiti svoje ljude - Nela Kuburović foto: Filip Plavčić

Republika Srbija, kako tvrdi ministarka Kuburović nije ostala nema na sve probleme Srba u zatvorima, te je "Ministarstvo pravde više puta pisalo predsedniku Mehanizma Teodoru Meronu i Ministarstvu pravde Estonije, a zbog cele te situacije i Međunarodni Crveni krst je izrazio svoju zabrinutost".

"Većina osuđenih Srba je starije dobi i često nemaju adekvarnu medicinsku zaštitu", navela je ministarka, ističući da je devet Srba umrlo pirlikom izdržavanja kazne, dok su neki umrli i pre okončanja postupka pred Tribunalom.

Podsetimo u zatvorima evropskih država trenutno 14 srpskih državljana osuđenih pred Haškim tribunalom, izdržava višedecenijske zatvorske kazne između 20 i 40 godina.

Dva osuđenika izdržavaju kazne doživotnog zatvora, a Srbija poslednjih 10 godina traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da im se omogući služenje kazne u Srbiji.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.