MILAN STAMATOVIĆ: Planovi opštine Čajetina su infrastrukturni projekti, kao i  završetak gondole
Stamatović je bio gost Espreso intervjua, Foto: Filip Plavčić

espreso intervju

MILAN STAMATOVIĆ: Planovi opštine Čajetina su infrastrukturni projekti, kao i završetak gondole

Stamatović nam je pričao i o fer i zdravom izbornom procesu, o Kosovu

Objavljeno: 10:52h
Milka Radović

Predsednik opštine Čajetina i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović bio je gost Espreso intervjua. Stamatović je pričao o budućim planovima opštine Čajetina, dokle se stiglo sa izgradnjom gondole, planovima Zdrave Srbije i zašto se priključila Savezu za Srbiju, šta su za njega fer i zdravi izborni uslovi, šta će biti sa Kosovom...

Šta su budući planovi opštine Čajetina?

Ima više planova koji su vezani za infrastrukturne projekte, za turističku infrastrukturu, konkretno ovde za Zlatibor završetak gondole, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, planovi na razvoju novog novog Zlatibora, na potezu Ribnice i međustanice buduće gondole. Planiramo da pravimo jedan novi Zlatibor, oko novog Ribničkog jezera koji se sada koristi za vodosnabdevanje, ali naša ideja jeste da se snadbevamo sa izvorišta i radimo na tome da Zlatibor i Čajetinu obezbedimo vodu sa izvorišta Sušica, tako da bismo mogli ovo jezero da koristimo u te svrhe, i da oko tog jezera i na tom potezu razvijemo nove sadržaje u smislu turizma visoke kategorije, sportski i zdravstveni turizam i to su nam neki dugoročni planovi. Na tom delu ćemo da ponudimo nešto novo u tirističkoj privredi Srbije, a to jeste razvoj sportskog turizma, sportski sadržaji i zdravstveni turizam, i to za turizam visoke kategorije. Prvo ćemo pripremiti plansku dokumentaciju, i infrastruktura je već spremna i očekujemo u narednom periodu investitore koji su izrazili želju da bi na tom potezu mogli da razvijaju sportske sadržaje. To su otvoreni sportski tereni, jedna sportska hala, koja još nedostaje Zlatuboru za pripremanje evropskih i svetskih ekipa, zdravstveni turizam, na tom potezu neće biti individualne gradnje, samo objekti u funkiciji kategorije visoke kategorije, hoteli za smeštaj sportskih ekipa i u oblasti visokog turizma, to je ono što je danas hit u svetu. Investitori na tom potezu mogu da očekuju ogromne uštede energije, jer taj potez je izuzetno pogodan i ima sve uslove za ačternativne izvore energije, za solarne panele, gde planiramo da iskoristimo sunčevu energiju i za potrebe međuastanice i napajanje naše gondole. To je sve što naše studije opravdanosti daju izuzetno povoljne uslove za razvoj turizma visoke kategorije. To su okvirni planovi. Što se tiče stočarstva, poljoprivrede i tu radimo na razvoju seoskih, mesnih zajednica, dajemo velike podsticaje i infrastrukturu, da bi naši proizvođači mogli da svoje tradicionalne proizvode proizvodu, i ako ima višak da se baziraju na svetska tržišta. Sve uslove smo stvorili da se jedna dobra sinergija izmežu turizma i tradicionalnih proizvoda poljoprivrede i stočarstva uklopi, i da se to sve dobro organizuje i da da ozbiljne finansijske efekte i jedan primer dobre prakse za Srbiju.

Dokle ste stigli sa gondolom?

Da nije bilo nerazumnih odluka pojedinih ministara u ovoj Vladi, konkretno Zorane Mihajlović, koja je zaustavila svojim kriminalnim odlukama, gde je svojim potpisom državno zemljište prenela na privatna lica i zaustavila, odnosno blokirala građevinske dozvole, danas bi gondola ugledala svetlost dana i bila završena. Ali, eto, nažalost, sve smo morali uz ogroman trud, napore da preskačemo jednu po jednu prepreku i da dođemo do dve graževinske dozvole koje su nam potrebne za izgradnju gondole. To nas nije zaustavilo, izgubili smo neki novac, energiju, vreme, i u svakom slučaju kada prođe sve ovo podnećemo krivičnu prijavu protiv Zorane Mihajlović za nanetu štetu. Opština Čajetina je pretrpela ogromne gubitke, i naneta je šteta ugledu fransuske kompanije, Srbiji, Čajetini, svim građanima. To je razlog zašto smo mi odložili završetak gondole, tako da će u narednoj godini, uz pomoć nekih službi koje su zadužene da rade svoj posao, na proleće će ugledati svetlost dana i biti puštena.

Zdrava Srbija se priključila Savezu za Srbiju. Šta su sada vaši planovi?

- Zdrava Srbija se priključila Savezu jer sve opozicione partije mogu jedino tako da naprave neki rezultat, bez obzira na ideološke razlike. Razlog naš zašto smo se priključili je da dođemo do fer i demokratskih izbora, i da dođemo do jednakog učešća u medijima, da se oslobode mediji od pritiska vladajuće garniture. To je razlog zašto smo tamo, i naravno da smo zadržali samostalnost u okviru Saveza, radimo na jačanju stranačke infrastrukture, već sada po Srbiji otvaramo kancelarije, pravimo odbore, i uskoro će biti formirana politička partija, tako da u tom pravcu idemo. Bilo je malo zastoja i poteškoća zbog nekih redovnih obaveza, svesno smo odložili registraciju i formiranje partije.

Rekli ste da će Savez za Srbiju bojkotovati izbore, ako ne bude fer izbornih uslova. Šta su za vas fer izborni uslovi?

- To je moj stav u Savezu, ne znam da li će biti podrške za ovo moje mišljenje, i da li će se opredeliti sve članice za ovo. Prvo treba da se oslobode mediji, da se da političkim akterima da predstave politički program, da izraze kritički stav, iznesu svoje mišljenje bez sankcija, a ono što je za nas najbitnije da se izborni proces demokratizuje, i da ne bude pritisaka, kao što sada imamo kapilarne glasove, da se sva biračka mesta stave pod video nadzor, to je ključno, da bi svaki građanin mogao da ima uvid u izborni proces, mislim da je to interes i vladajuće partije, jer ako hoće da odbace optužbe opozicije na njihov račun, da pokažu da su to zaista fer i demokratski izbori, i da nije obavijen sumnjama, kritikama, da se uradi ono što je u Rusiji Putin uradio, da se sva biračka mesta pokriju video nadzorom, i da u svakom trenutku možete da vidite da li je neko glasao sa strane, ili neko ko nije među živima, da li se na biračkom mestu dešavaju neka zakonom nedozvoljene radnje. Mi to tražimo, niša što nije u duhu Ustava i zakona.

Šta će biti sa Kosovom?

- Ono za šta se Zdrava Srbija zalaže i što je negde u okviru globalnih dešavanja koja idu nama na ruku, da se zamrzne proces, i da sačekamo da se neki veliki globalni poslovi između velikih sila razviju do kraja. Tu mi treba da tražimo svoju šansu, da stanemo na stranu velikih sila koje nas podržavaju i koje misle dobro Srbiji, a ništa ne gubimo ako taj proces malo zamrznemo i sačekamo bolja vremena za Srbiju.

A je li to realno?

- Mislim da jeste. Ne stoji ona činjenica da će Srbi otići sa Kosova, da će se raseliti. Koliko se raseljavaju Srbi, toliko dolaze i pripadnici drugih naroda, ako je loša ekonomska situacija i ambijent, naravno da će svi gledati da pobegnu sa tih prostora. Ako nema bezbednosti, ekonomske sigurnosti niko neće hteti da boravi tamo. Mislim da Srbija zaslužuje to, jer ono što je za nas bitno je da je Kosovo srce Srbije, sve je počelo i nastalo na kosovu, da se sačeka i da u nekim mirnijim uslovima pregovara, da dokažemo da je ono deo srpske teritorije.

Šta će biti sa EU, hoće li nas usloviti Kosovom?

- EU sve više gubi značaj, i sam Makron je rekao ako nešto Francuska kaže, Nemačka ili Rusija onda to treba uzeti za ozbiljno. Makron je rekao da neće postojati EU za 5 godina u ovom obliku. Hajde da sačekamo da vidimo kako će EU izgledati u tom drugom obliku pa da tražimo svoju šansu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Čajetina - Opština za primer", podržanog od strane Opštine Čajetina.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.