ŠENGEN POLITIKA SRBIJE NIJE U SKLADU SA EU! Iz Brisela stižu nove pretnje uvođenjem viza Beogradu
Evropska unija ponovo preti Srbiji, Foto: Fonet

ŠTA JE SAD OVO?

ŠENGEN POLITIKA SRBIJE NIJE U SKLADU SA EU! Iz Brisela stižu nove pretnje uvođenjem viza Beogradu

Hoće li nam ponovo uvoditi vize?

Objavljeno:

Brisel nije u potpunosti zadovoljan viznom politikom Srbije i od nje se očekuje da uskladi svoju politiku u toj oblasti sa Evropskom unijom, ako ne želi da dovede u pitanje svoj "beli Šengen".

"U poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije navedeno je da naš vizni režim nije u skladu sa Unijom kada je reč o čak 17 zemalja koje su, inače, pod budnim okom Brisela (uključujući Rusiju, Kinu, Indiju, Tursku)... pa Brisel traži da Beograd umanji 'odstupanje' od zajedničke vizne politike Unije", pišu "Večernje novosti". Beogradski dnevnik podseća na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će ključni kriterijum biti statistički podaci, odnosno brojke koje pokazuju da li postoji povezanost između bezviznog režima i povećanja broja migranata ili azilanata iz neke države.

"Novosti" prenosi i izjavu Igora Novakovića, koordinatora Nacionalnog konventa za poglavlje 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) u pregovorima o članstvu u EU, da je Srbija, kada su joj ukinute vize za Eu, postala pridružena članica Šengenskog sporazuma, pa samim tim mora i da sprovodi i politku Unije u toj oblasti. "Mi imamo suvereno pravo da dajemo bezvizne režime drugima, ali samo do onog momenta dok to ne dođe u koliziju sa obavezama koje smo preuzeli dda bismo bili na bezviznom režimu EU", kaže Novaković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.