OD SJAJA DO OČAJA: Masovna napuštanja pokreta, lideri i osnivači podneli ostavke! Sve sličnosti DJB I PSG!
Janković i Radulović su dali ostavke na mesto, Foto: Beta/Milan Obradović, Dado Đilas

stranačko urušavanje

OD SJAJA DO OČAJA: Masovna napuštanja pokreta, lideri i osnivači podneli ostavke! Sve sličnosti DJB I PSG!

Janković i Radulović su dali ostavke

Objavljeno:

Kada su osnovani Pokret Dosta je bilo i Pokret slobodnih građana, pobrali su simpatije jednog dela javnosti. Ubrzo smo imali prilike da vidimo kako ih javno hvale mnoge javne ličnosti, profesori, akademici, kako propagiraju njihovu politiku gde god se pojave, a onda i kako postaju njihovi članovi.

Delili su ista ubeđenja, živeli njihove stavove, bili oštri protivnici vlasti, borili se za svoje ideje koje su javnosti predstavljali kao najbolje. Međutim, sudeći po daljem (ne)razvoju ovih političkih pokreta, očigledno nešto nije rađeno kako treba. Dok neki krive njihove bivše lidere, govoreći da nemaju politički kapacitet da obavljaju prilično odgovornu funkciju na kojoj su, drugi smatraju da je unutar pokreta bilo previše ljudi koji su gledali samo lične interese i da je kad tad moralo doći do urušavanja. Da ne kažemo da ih je jedan deo javnosti optuživao da su lažna opozicija.

Ova dva pokreta, za jedne na sreću, za druge nažalost, imaju mnogo sličnosti. Da počnemo od početka.

Prvo, osnivači i bivši lideri Pokreta DJB i PSG imaju isto ime - Saša Radulović i Saša Janković. Obojica su, iako su osnovali pokrete i bili lideri, u nekom trenutku dali ostavke i maltene se povukli iz političkog života Srbije. Saša Radulović zbog lošeg rezultata na beogradskim izborima, a Saša Janković pre dva dana, i to, kako je naveo "jer neće da deli ljude koji svi podjednako žele da uklone opasan i kriminalizovan režim koji nam je oteo državu".

Obe ostavke, koliko god za jedan deo javnosti bile očekivane, za drugi deo bile su prilično iznenađujuće. I, bilo kako bilo, morate priznati da su obojica lidera kad su se pojavili, delovali kao da će napraviti ozbiljniju političku karijeru.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine Pokret DJB osvojio je 227.626 glasova, i dobio 16 mesta u Skupštini Srbije. Sa toliko poslanika DJB je bila četvrta najjača parlamentarna stranka u Srbiji, i to iza SNS, SPS i SRS. To je bio značajan uspeh ovog Pokreta.

Sa druge stane, Saša Janković je posle dva petogodišnja mandata na mestu zaštitnika građana, kada je ušao u politiku, na predsedničkim izborima osvojio drugo mesto, odnosno skoro 600.000 glasova. Posle ovih izbora, javnost je Jankovića percipirala kao lidera opozicije, međutim, njegov politički angažman se vremenom, nekako ugasio.

U jednom trenutku, članovi ovih pokreta masovno su počeli da podnose ostavke, a većina da u javnost iznosi detalje i "prljav veš" što lidera Pokreta, što nekih drugih članova. Najpre su odlazili bliski saradnici i osnivači, pa i ostali članovi. Radulović i Branka Stamenković su na kraju ostali sami, jer su ih svi napustili.

Kod Jankovića se slično odigralo. Prvo ga je napustio akademik Dušan Teodorović, pa novinar Srđan Škoro, pa glumci Nikola Kojo, Branislav Trifunović, pa Goran Marković, Aida Ćorović...A onda je na kraju i sam Janković dao ostavku.

Još jedna sličnost ova dva pokreta je što se nisu priključili Savezu za Srbiju.

Iako veći deo javnosti uglavnom sam donese zaljučke u vezi sa društveno - političkim dešavanjima u zemlji, morate priznati da su dešavanja u Pokretu Dosta je bilo i Pokretu slobodnih građana enigma.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.