BUJANOVAC, PREŠEVO I MEDVEĐA TREBA DA BUDU DEO KOSOVA: Nismo zadovoljni kako nas tretiraju u Srbiji! (VIDEO)
Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac, Foto: Filip Plavčić

Intervju Šaip Kamberi predsednik opštine Bujanovac

BUJANOVAC, PREŠEVO I MEDVEĐA TREBA DA BUDU DEO KOSOVA: Nismo zadovoljni kako nas tretiraju u Srbiji! (VIDEO)

Šaip Kamberi rekao je za Espreso kako je Dan zastave nacionalni praznik svih Albanaca gde god da žive, te kako ovaj nacionalni praznik nosi ovo ime, jer je zastava simbol koji ujedinjuje Albance

Objavljeno:

Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi, prisustvovao je danas kulturno-umetničkom programu u Domu kulture u Bujanovcu, koji je organizovan povodom obeležavanja nacionalnog praznika Republike Albanije - Dan zastave.

foto: Filip Plavčić

Šaip Kamberi rekao je za Espreso, kako je Dan zastave nacionalni praznik svih Albanaca gde god da žive, te kako ovaj nacionalni praznik nosi ovo ime, jer je zastava simbol koji ujedinjuje Albance.

- Ovo je nacionalni praznik, Dan zastave, svih Albanaca gde god da žive. Današnji dan je nacionalni dan zastave. Zastava je simbol koji ujedinjuje Albance. Ona je i deo našeg identiteta. Zato se ona slavi ne samo danas, nego vekovima, od povratak Skenderbega iz Turske i njegovog preuzimanja tvrđave u Kruji proslavalja se kao datum početka oslobođenja od Turaka. Istorijski se to, onda, proslavljalo kao nacionalni dan, Dan zastave - objasnio je Kamberi za Espreso.

Kada ste spomenuli ujudenjinje, na koje ujedinjenje ste tačno mislili? Na ovo aktuelno, o kome se u poslednje vreme mnogo priča, ujedinjenje Kosova i Albanije?

- Mislim da je ovo deo sporazuma, deo dogovora U Briselu. Mi se nadamo da će tamo biti postignut sporazum između Kosova i Srbije. Taj sporazum bi u krajnjem slučaju trebalo da donese prosperitet za ceo region i, naravno, prestanak neprijateljstva između dva najveća naroda na Balkanu.

Kakav uticaj mislite da će taj sporazum da ima na Albance sa juga Srbije, konkretno u Bujanovcu?

- Nismo direktni učesnici, ne znamo detalje o onome o čemu se pregovara u Briselu. Očekujemo da će taj sporazum pozitivno da se odrazi i kod nas. Jer, dve države kada budu postigle sporazum o dobrosusedskim odnosima moraju recipročno da poštuju i manjine na teritoriji svojih država.

Kada ste rekli "pozitivno po nas", šta je to što podrzumevate pod pozitivnim rešenjem za Albance sa juga Srbije?

- Ne znamo da li će da prođe ideja o razgraničenju ili ideja o reciprocitetu. Nastojimo, u onome u čemu smo godinama nastojali, da i Albanci ovde imaju instituciju istih prava, kao što se Srbima garantuje Ustavom Kosova, kojima mogu biti zagarantovana individualna, ali i kolektivna prava. Druga tema, u onome što se u poslednje vreme pominje, jeste referendum iz 1992. Mi smo se u njemu izjasnili da smo za priključenje ovog dela Kosovu s tim da očekujemo da ovo bude deo međudržavnog bileteralnog sporazuma koji će biti postignut u Briselu.

Mislite da bi Bujanovac i okolina trebalo da se pripoje Kosovu?

- Da. Naše mišljenje je da bi Bujanovac, Preševo i Medveđa trebali u celosti da budu deo Kosova, ukoliko do takvog sporazuma dođe. Ukoliko ne, ukoliko Srbija i Kosovo naprave drugačiji sporazum onda je naš zahtev reciprocitet, odnosno uspostavljanje reciprociteta u pravima Albanaca i Srba na Kosovu.

Kako se u Bujanovcu slažu Albanci i Srbi sada?

- Mislim da su naši međuetnički odnosi korektni. Nikada nismo imali problema po tom osnovu. Zajedno delujemo u lokalnoj samoupravi već godinama, od 2002. kada albanske stranke dobijaju većinu, deo ili sve srpske stranake koje izlaze na izbore su uvek uključene u sve, na taj način mi vodimo našu opštinu.

Pomenuli ste borbu za prava Albanaca na jugu Srbije. Da li održavanje ove manifestacije i obeležavanje Dana zastave predstavlja jedan korak ka tome da Albanci, ipak, imaju određena prav u Srbiji?

- Mislim da održavanje ovakvih manifestacija pre svega jeste jedan znak koji mi šaljemo državi tretmanom koji imamo, posebno u pogledu naše službene upotrebe nacionalnog sistema. Bez obzira što država i dalje smatra da je ovaj simbol identičan simbolu druge države za nas je to nacionalni simbol, deo našeg identiteta. Ne postoji put, ne postoji mogućnost da se mi složimo sa nekim da se to promeni.

Da li ćete da idete u Prištinu?

- Pozvan sam da dođem i u Prištinu i u Tiranu, još nisam odlučio gde ću da idem.

Rekli ste da želite da se ovaj deo pripoji Kosovu. Šta mislite kako će Srbi koji žive ovde, kojih ima dosta s obzirom da je ovo Srbija, da reaguju na to?

- Albanci su većina u Preševu i Bujanovcu i mislim da bi to trebalo da se odražava i na neki eventualni sporazum o razgraničenju. Očekujem da to bude deo sporazuma između Srbije i Kosova u Briselskom procesu. Taj sporazum bi trebao da donese stabilnost u regionu, ne samo kod nas, nego i u celom Zapadnom Balkanu, ali i prosperitet celog Zapadnog Balkana.

U medijima se komentarisalo to što u Vašem kabinetu ne postoji zastava Srbije, nego samo zastava Albanije, SAD i drugih država. Da li je to tačno? I kako Vi to komentarišete?

- Kao što znate dan Opštine Bujanovac je 9. maj i u mom kabinetu su zastave svih zemalja Evropske unije. Albanac sam i želim da taj simbol identiteta moje nacije bude tu prisutan. Zastava Republike Srbije nalazi se na zgradi Opštine Bujanovac, što je zakonska obaveza.

Ali, ne i u Vašem kabinetu?

- Ne, nije u mom kabinetu. Obavezni smo da zastavu postavimo na zgradu i ona je tamo istaknuta.

Podsetimo, Albanci u opštinama Bujanovac i Preševo na više kulturnih i političkih manifestacija obeležavaju danas nacionalni praznik Republike Albanije – Dan zastave, za koji navode da je praznik svih Albanaca bez obzira gde žive.

Od ranih jutarnjih časova u ovom srpskom gradu na mnogim mestima istaknute su zastave Albanije. No, pored njih gotovo ni na jednom mestu se nije vijorila srpska zastava, osim ispred Doma kulture u kome je i održana manifestacija. Albanska zastava postavljena je i na Opštinu grada Bujanovca, ali i na zgradu Albanskog nacionalnog saveta.

Bonus video:

Kulturno-umetničko društvo izvelo tradicionalni ples u Domu kulture u Bujanovcu!

D.Z/M.R.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.