KRENI NAPRED! Žene i dalje nedovoljno u politici, u sektoru bezbednosti retko stižu do pozicije odlučivanja
Prvi NAP je uspešno priveden kraju, Foto: Beta/ Milan Obradović

Zaštita ravnopravnosti

KRENI NAPRED! Žene i dalje nedovoljno u politici, u sektoru bezbednosti retko stižu do pozicije odlučivanja

Prvi NAP je uspešno priveden kraju kao rezultat projekta „Kreni napred“

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, istakla je da je, uprkos duboko ukorenjenim stereotipima i predrasudama, a zahvaljujući jasnoj političkoj volji, angažovanju državnih organa, ali i aktivizmu organizacija civilnog društva i akademske zajednice, prvi NAP uspešno priveden kraju kao rezultat projekta „Kreni napred“ u okviru Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje „Žene, mir i bezbednost u RS 2017-2020“.

Brankica Janković je ovom prilikom naglasila da danas imamo izuzetne žene sa visokim vojnim činovima, doktorskim zvanjima i ozbiljnim ekspertskim statusom koje se zbog stereotipa i predrasuda na profesionalnom putu suočavaju sa fenomenom „staklenog plafona“ odnosno nemogućnošću da napreduju.

Citirajući Martina Lutera Kinga, ona je rekla da postoji vreme kada se morazauzeti stav koji nije ni bezbedan, ni politički, ni popularan, ali se mora zauzeti jer nam savest govori da je ispravan. Zbog toga NAP definišemo kao temelj i prekretnicu koji će pokazati da li smo ostali privrženi proklamovanim vrednostima, posebno većem učešću žena u sektoru bezbednosti i da li smo spremni da napravimo veliki korak napred u njihovoj primeni.

- Prevazilaženje stereotipnog i konzervativnog odnosa prema ženama u svim segmentima života doprinosi stvaranju otvorenog društva koje odlikuju solidarnost, ravnopravnost i blagostanje - poručila je Janković.

Na skupu o predstavljanju rezultataprojekta „Kreni napred“ učestvovali su i ministarka u Vladi Srbije, Slavica Đukić Dejanović i Nataša Milojević, predsednica Fonda socijalne i demokratske inicijative.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.