PREDSEDNIK VUČIĆ O PRISAJEDINJENJU VOJVODINE: Velika odluka kojom je ujedinjeno SRPSTVO
Volja je naroda da se živi sa maticom Srbijom bez uslova, Foto: Boško Karanović

100 godina od prisajedinjenja

PREDSEDNIK VUČIĆ O PRISAJEDINJENJU VOJVODINE: Velika odluka kojom je ujedinjeno SRPSTVO

Suživot, demokratija i sloboda postaju osnovne vrednosti života u Srbiji

Objavljeno: 10:27h

Vučić: Odluka kojom je ujedinjeno srpstvo s obe strane Save i Dunava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji pre 100 godina bila velika odluka kojom je ujedinjeno srpstvo sa obe strane Save i Dunava.

- Stogodišnjica je prilika da suprotstavimo pamćenje zaboravu, da se osvrnemo i oslonimo na prošlost, ali da gledajući u budućnost razumemo sadašnjost - naveo je Vučić u autorskom tekstu za "Večernje novosti".

Vučić je naveo da "tragom ondašnje Srbije i onim vremenima dostignutih vrednosti, i današnja Srbija jednako 'ujemčava' slobodu i punu ravnorpavnost ne samo Srbima nego i svim narodima koji žive u zajedničkoj državi".

- Pre jednog veka stvorena je nova realnost i ispisane su nove stranice istorije, koje nam danas služe na čast i ponos - naveo je Vučić.

Vučić je istakao da je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca, Slovaka, Rusina i ostalih naroda iz Banata, Baranje i Bačke u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine donela odluke koje predstavljaju temelj savremene srpske državnosti. - Prvu - da su na osnovu uzvišenog načela narodnog samoopredeljenja, otcepljeni, kako u državnom tako i u političkom pogledu od Ugarske i drugu, još značajniju - o priključenju Srbiji - naveo je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da su odluke koje su predstavnici 211 opština sa 757 poslanika - 587 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusinom, tri Šokca, dva Hrvata, šest Nemaca, jednim Madjarom, među kojima i sedam žena, okupljenih tog 25. novembra u Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu i danas aktuelne. - One su osnova na kojoj počiva vlast, a suživot, demokratija i sloboda postaju osnovne vrednosti života u Srbiji - naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Odluka Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine o pirključenju Kraljevini Srbiji nije dogovor dva državnopravna subjekta o budućnosti nego ispunjenje težnji još od Majske skupštine iz 1848. godne i volje naroda da se živi sa maticom Srbijom bez uslova, ograničenja ili oročenja.

BONUS VIDEO:

SRAMNO HAPŠENJE SRBA U MITROVICI: Niko od četvorice Srba nije uhapšen za ubistvo Ivanovića! Marković uhapšen zato što je na mestu ubistva PRIČAO MOBILNIM TELEFONOM (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/BETA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.