OVO JE SRAMNO! Mogerini traži od Prištine da prekine kršenje međunarodnog zakona!
Federika Mogerini, Foto: Zorana Jevtić

NOVI PROBLEMI

OVO JE SRAMNO! Mogerini traži od Prištine da prekine kršenje međunarodnog zakona!

Nakon jučerašnjeg debakla Kosova u Dubaiju, kada nije prošlo glasanje za članstvo u Interpol, danas je Priština krenula u osvetnički pohod na centralnu Srbiju, kojoj je povećala takse na robu čak 100 odsto!

Objavljeno: 19:34h

Kako je Ramuš Haradinaj rekao, privremene prištinske institucije su obavezne da tu meru sprovedu odmah.

Ono što je poražavajuće, na ovakvu nezakonitu i političku odluku koja je prekršila sve međunarodne propise, i koja još nije viđena na ovim prostorima, zvaničnici iz Brisela sramno ćute!

Maja Kocijančič
Maja Kocijančič foto: Zorana Jevtić

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, na pitanje šta će preduzeti na ovakav sramni potez Prištine, imajući u vidu da je u suprotnosti sa CEFTA sporazumom, ona je kazala da su upoznati sa odlukom Prištine, ali nije mogla da navede precizno koji je sledeći potez Brisela.

"Radimo na reakciji. Znate već šta smo rekli kada su podigli taksu na 10 odsto. Videćemo šta će se odlučiti, prosledićemo saopštenje", istakla je Kocijančič za Kurir.

Jedini ispravan potez međunarodnih moćnika u ovom trenutku bio bi da na isti način reaguju i kažu da se ta odluka mora povući odmah, da nema čekanja i da se prekine kršenje međunarodnog zakona.

Evropa mora da kaže da opomene Prištinu da na ovakav način destabilizuje celi region jer time krši sve sporazume i ugrožava slobodnu zonu trgovine. Priština je i sa 10 odsto podizanjem taksi napravila ekonomsku agresiju i već ugrožavala slobodnu zonu trgovine, a sa 100 posto srlja u propast.

Posledice mogu biti ogromne, pre svega ekonomske, jer će definitvno obustaviti svaku vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova, čiji su se trgovci snabdevali iz centralne Srbije zbog povoljnijih uslova.

Svi će biti u velikom problemu, i Priština i Beograd, ali i ceo Balkan zbog ishitrenog, emotivnog i političkog poteza Prištine.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.