SLAVILI SMO MITROVDAN KOD TOME U BAJČETINI! Nije otišao u SVOJ HRAM, a ono što su mu tamo poručili šok je za sve
Espreso je posetio zadužbinu Tomislava Nikolića u Bajčetini, Foto: Damir Dervišagić, Filip Plavčić

EKSKLUZIVNO

SLAVILI SMO MITROVDAN KOD TOME U BAJČETINI! Nije otišao u SVOJ HRAM, a ono što su mu tamo poručili šok je za sve

Crkva je bila puna vernika, samo ktirora nije bilo...

Objavljeno: 06:58h
Darko Zlojutro

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog Velikomučenika Dimitrija, a to je i krsna slava bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, baš zbog toga uputili smo se ka Bajčetini rodnom mestu osnivača SNS, da u njegovoj zadužbini provedemo ovaj dan.

Bajčetina je selo na obroncima Gledićkih planina, 15 kilometara od Kragujevca, a gde kuću i imanje ima i nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić.

Odmah po ulasku u Bajčetinu, napravili smo se naivni i pitali Predraga P. (68) gde je se nalazi Hram Svetog Velikomučenika Dimitrija?

"Mislite Tomin hram, samo pravo ne možete da ga promašite".

Kako mislite Tomin hram?

"Lepo, ovde ga svi tako zovu, pa on ga je sagradio i hvala mu na tome. Mnogo nas je zadužio", reče nam on, pozdravili smo se i nastavili našim putem.

Na samom ulazu u "Tomin hram" dočekala nas je veoma prijatna mati Irina. Ugostila nas je, što se kaže kao svoje.

Odmah nam je otvorila vrata hrama, pokazala nam je sve ikone, freske i otkrila važne stvari ovog, zaista reprezentativnog zdanja.

Kao i u svakom manastiru, hramu SPC, nismo mogli a da ne budemo ugošćeni u gostoprimnici, a tu je bio i lokalni sveštenik koji nas je počastio pićem i ićem.

"Poslužite se deco moja, valja se Mitrovdan je".

Preko 70 duša danas je na Mitrovdan ispunilo portu i dvorište Hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija. Zaista je to bila slika koja se samo poželeti može.

Mati, da li su dolazili i Nikolići, pitali smo Irinu.

"Nisu, Tomislav i Dragica su na službenom putu u Kini, tako da je njihova krsna slava ovaj put proslavljena bez njih".

Kako bez njih, nije sečen kolač?

Mati Irina u razgovoru za Espreso
Mati Irina u razgovoru za Espreso foto: Filip Plavčić

"Ne, to Nikolići nikada ne bi dozvolili, oni vode računa o tradiciji i srpskim običajima. Danas su bili sprečeni da dođu, ali su imali svog predstavnika u Hramu koji je doneo kolač na liturgiju", kaže nam mati Irina, ali nije želela da nam otkrije ko je bio ovogodišnji predstavnik Nikolića u njihovom hramu.

"Ovaj Hram sazidao je Toma, ali neka je, neće ga on odneti sa sobom u zemlju. On je sve ovo dao crkvi i sve će ostati Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zbog toga treba svi da smo mu zahvalni", reče nam jedan od vernika u dvorištu crkve dok je palio sveću.

"Toma je mnogo uradio za ovaj kraj, ja ga poznajem dugo. U Bajčetini ima 6 živih kuća, među njima je i njegova, ali on svoje poreklo i ognjište nikada nije zaboravio niti je ugasio. Niko ne kaže što je Stefan Nemanja podigao onolike crkve, a svima smeta ovaj hram. Samo znajte Nemanja je crkve podizao ubirajući porez od naroda, a ovo nije. Ovo su sve donacije dobrih ljudi stvorile", reče nam ovaj meštanin, poljubio je ruku lokalnom svešteniku Dušanu i otišao.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Crkva je završena, u njoj se zaista nalazi mnogo detalja, kao što su ikone koje je hram dobio na poklon od patrijarha moskovskog Kirila - lik Isusa Hrista ili ikona Bogorodice koja je donešena čak sa Hilandara.

Ono što je zanimljivo je i to da se u ovom Hramu čuva i deo mošti Svetog Dimitrija, koje se nalaze odmah pored oltara uramljene u ikonu ovog svetitelja.

"To je možda nešto najvrednije - duhovno što poseduje ovaj hram", kaže nam mati Irina i dodaje da porodica Nikolić i dalje puno pomaže ovaj hram.

Na freskama se mogu videti mala Milica Rakić, ubijena od NATO bombi 1999. godine, starac Vukašin, koga su ustaše zverski ubile u jasenovcu, ali i đaci - mučenici iz Kragujevca streljanih u Drugom svetskom ratu pored kojih stoji čuveni natpis: "Pucajte ja i dalje držim čas".

Takođe zanimljivo je videti i srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata, ali i grb Nemanjića. Treba naglasiti da je površina oslikanog prostora je oko 400 kvadratnih metara. Vitraži su izrađeni u klasičnom stilu,a za njihovu izradu korišćeno je bojeno zapečeno italijansko staklo kombinovano sa prirodnim kamenom.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Poludragi kamen, oniks, iz Arizone, koji je predsednik Nikolić dobio na poklon, krasi oltar hrama.

Dragica Nikolić je sama, svojeručno izradila fresku Svetog Dimitrija koja se nalazi iznad ulaznih vrata u crkvu.

– Došla sam na ideju da crkva treba da bude ukrašena mozaikom, jer sam se i ja bavila mozaikom. Neki delovi na crkvi su obeleženi mojom rukom. Kako se crkva pravila, tako sam sve više uviđala da je to nešto što smo trebali da uradimo, i tako nešto svaki čovek koji je u mogućnosti da uradi, rekla je na otvaranju ovog zdanja Dragica Nikolić.

Objekat je površine 153 kvadrata i dobijena je dozvola za gradnju u opštini Knić, a cela graževina vredi, prema procenama gređevinskih stručnjaka, više od milion evra.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.