ZELENOVIĆU ZASUZILE OČI NA PITANJE O SPOMENIKU STRADALIM NOVINARIMA U ŠAPCU: Šta ga je toliko rasplakalo? (VIDEO)
Nebojša Zelenović bio je gost Espreso redakcije, Foto: Printscreen

Espreso intervju

ZELENOVIĆU ZASUZILE OČI NA PITANJE O SPOMENIKU STRADALIM NOVINARIMA U ŠAPCU: Šta ga je toliko rasplakalo? (VIDEO)

Ceo intervju s gradonačelnikom Šapca moći ćete uskoro da pogledate na našem portalu

Objavljeno: 21:33h
Jovana Korica

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, i predsednik stranke Zajedno za Srbiju nedavno je na otkrivanju spomenika stradalim novinarima u Šapcu zaplakao.

Sličnu reakciju imao je i kada smo ga u intervjuu za Espreso pitali šta ga je u samom tom događaju tako dirnulo, pa je izazvalo takvu reakciju, kao i šta je sam taj događaj za njega značio.

- To je bio jedan emotivan trenutak. Šabački novinari koji su tragično stradali 1991. godine na Baniji u Hrvatskoj, a išli su tamo da posete naše vojnike, da informišu njihove porodice o tome kako je na ratištu, simbol su novinarstva i simbol su profesionalnog odnosa prema jednoj od najvažnijih profesija na svetu. To što smo mi sada tamo digli spomenik u kome je učestvovala čitava zajednica, dakle mi smo taj spomenik dobili kao poklon naših prijatelja iz Bijeljine i porodice Pavlović, istovremeno u tome su učestvovali i šabački novinari koji su pokrenili čitavu inicijativu, grad Šabac, porodice. To je bio jedan emotivan i potresan trenutak za mene kada smo otvarali taj spomenik, jer negde, prođe vam kroz glavu sve što se desilo u tih 20 godina - rekao je Zelenović za Espreso.

Dodao je još i kako ga je posebno zabrinulo to što novinari i danas trpe "neverovatan pritisak", "pritisak na profesiju", te to što se ništa nije promenilo ni 28 godina posle.

- Danas novinari žive još gore i profesije su im još ugroženije, nego što su bile tada - zaključio je gradonačelnik Šapca.

Podsetimo, na putu Petrinja-Glina iz zasede je pucano na novinara i urednika dopisništva RTS-a iz Šapca Zorana Amidžića, snimatelja Boru Petrovića i njegovog asistenta Dejana Milićevića, kao i urednika Radio Šapca Sretena Ilića. U znak sećanja na stradale novinare, u Šapcu je 10. oktobra ispred zgrade iz koje su krenuli na poslednji zadatak, otkriveno spomen-obeležje.

Postavljanju spomenika prisustvovao je gradonačelnik ovog grada Nebojša Zelenović koji tom prilikom nije mogao da zadrži ni suze.

Ceo intervju moći ćete uskoro da pogledate na našem portalu, u kome nam je Nebojša Zelenović govorio o svom odlasku u Strazbur, gde je pozvan da govori 6. novembra pred Komitetom za monitoring, kao i inovacijama koje će da budu uvedene u obrazovni sistem u Šapcu, o investicionim planovima za grad Šabac, ali i o nastojanjima i delovanju Saveza za Srbiju i njihovom stavu po pitanju Kosova i Metohije.

Bonus video:

Espreso intervju - Vuk Jeremić


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.