GDE SU BILI, ŠTA SU RADILI 5. OKTOBRA? Sećate li se Dačića, Vulina, Zorane, Maje, Ljajića pre 18 godina?
Foto: Marina Lopičić

PRE I POSLE

GDE SU BILI, ŠTA SU RADILI 5. OKTOBRA? Sećate li se Dačića, Vulina, Zorane, Maje, Ljajića pre 18 godina?

Mali povratak u nedavnu prošlost

Objavljeno: 13:35h

Gde su bili, šta su radili predstavnici aktuelne vlasti davnog 5. oktobra 2000. godine?

Mnogi su bili funkcioneri partija protiv kojih je narod izašao na ulice - Socijalističke partije Srbije (SPS), Srpske radikalne stranke i Jugoslovenske udružene levice (JUL).

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Aleksandar Vučić je Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) pristupio 1993, kada je izabran i za poslanika u Skupštini Srbije, a već sledeće godine postao je generalni sekretar SRS. Poslanik u Saveznoj Skupštini SRJ bio je u tri mandata. Bio je ministar za informisanje u Vladi Srbije premijera Mirka Marjanovića izabranoj 1998. godine i za vreme ministarskog mandata potpisao je Zakon o javnom informisanju. U periodu oko 5. oktobra nije bio previše aktivan.

Ana Brnabić, predsednica Vlade

Današnja premijerka u to vreme navodno nije ni bila u Srbiji.

Ana Brnabić
Ana Brnabić foto: Reuter

Rođena je 1975. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, osnovne studije završila je na Univerzitetu Nortvud u Mičigenu (SAD), a master iz biznis administracije na univerzitetu Hal u Velikoj Britaniji koji je odbranila 2001. godine.

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova

Ivica Dačić bio je istaknut član SPS-a i uzdanica Miloševićevog režima. Poslanik SPS-a u Veću građana Savezne skupštine bio je od 1992. godine, a 5. oktobar 2000. dočakao je kao portparol Socijalističke partije. Samo nekoliko meseci ranije, objašnjavao je novinarima da Srbija u stvari nije pod sankcijama i da je DOS stvoren isključivo zato da opravda NATO agresiju.

Novinar Slaviša Lekić tvrdi da je te oktobarske dane 2000. godine Ivica Dačić „proveo sakriven u svom stanu".

„Doduše, u jednom periodu je tvrdio kako je dežurao u sedištu stranke, na Studentskom trgu, ali kad su mu predočili nekakav intervju u kom je objašnjavao kako su u stranku upali 'Batićevi ljudi' koji su 'pokrali i polupali sve što su mogli', naglo je reterirao“, kaže Lekić.

„Jer, sve su polupali, a Dačića, jednog od sinonima Miloševićevog režima, nisu ni očešali", podsetio je Lekić za DW.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Zorana Mihajlović često podvlači kako je učestvovala u rušenju Miloševića. Te 2000. je imala 30 godina i bila je zaposlena u Elektroprivredi Srbije. Jurila je doktorsku titulu na Ekonomskom fakultetu. I bila je mlada aktivistkinja DOS-a koja je tog 5. oktobra bila, podrazumeva se, pred Skupštinom.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović foto: FoNet

- Pamtiću zauvek taj dan. Bila sam ispred parlamenta, pila i gutala suzavac kao gotovo i cela nacija i imala nadu da će Srbija biti bolja i modernija zemlja. I danas bih isto ponovila - ispričala je ministarka nedavno.

Maja Gojković, predsednica NarodneSkupštine Republike Srbije

U to vreme Maja Gojković je tek počinjala da gradi karijeru najpoznatije preletačice srpskog partijskog sistema. Njena prva "kuća" bila je Narodna radikalna stranka početkom devedesetih, koja se potom sjedinila sa Srpskim četničkim pokretom i formirala Srpsku radikalnu stranku. Poslanik u Skupštini Jugoslavije je bila od 1992, a od 1996. do 2000. poslanik u Skupštini Srbije. Od 1998. do 2000. je obavljala dužnost potpredsednika Vlade Republike Srbije.

Maja Gojković
Maja Gojković foto: Fonet

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Aleksandar Vulin, čovek koji se zalaže za pronalaženje i kažnjavanje svih koji su upali u Skupštinu 5. oktobra 2000. godine, kao jedan od najglasnijih članova JUL-a uspeo je da na vreme izbegne pad s prvim redovima Miloševićevog režima.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin foto: Printscreen/Youtube

Vulin je bio jedan od ljudi od poverenja Mire Marković, ali je 1998. podneo ostavku na sve funkcije i napustio stranku, iz razloga koji do kraja nisu bili "čisti". Mirovao je taman dok nije prošao nezgodan period i na političku scenu vratio se 2000, "iz potrebe da se suprotstavi onome što je usledilo nakon toga što je Srbija postala plen". Tada je osnovao Partiju demokratske levice (PDL), koja se 2002. godine utopila u Socijalističku partiju Srbije (SPS).

Siniša Mali, ministar finansija

Siniša Mali pojavljuje se kao tek posle 5. oktobra 2000. godine. Imao je tad 28 godina, a dok su njegovi vršnjaci protestovali, on je završavao master studije u Americi. Početkom 2001. i to kao pomoćnik ministra za privatizaciju u sklopu Ministarstva za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije.

Siniša Mali
Siniša Mali foto: Ministarstvo finansija Srbije

Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS

U SRS se uključila 1992. godine i u više navrata birana je za narodnu poslanicu te partije, a 2000. je bila na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju.

Jorgovanka Tabaković
Jorgovanka Tabaković foto: Fonet

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Jedini koji je sve vreme na vlasti od 5. oktobra do danas je lider SDPS Rasim Ljajić. Od 1994. godine predsednik je Koalicije Sandžak, koja je 2000. godine preimenovana u Sandžačku demokratsku partiju. Nakon petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić foto: Beta

BONUS VIDEO: Branislav Puhalo - Bivši šef Mladićevog ličnog obezbeđenja

(Espreso.co.rs / Noizz.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media