DA LI JE MOGUĆE? KFOR pomagao Tačiju da upadne na sever KOSOVA!
Foto: Daktilo

epilog

DA LI JE MOGUĆE? KFOR pomagao Tačiju da upadne na sever KOSOVA!

Tri drona međunarodne misije bila na nebu tokom operacije ROSU, helikopter sve vreme nadletao kolonu iz Prištine. U pratnji predsednika lažne države bila i vozila UN

Objavljeno:

Pre i tokom desanta jedinica ROSU na Gazivode, na nebu iznad Kosova i Metohije bile su tri bespilotne letelice Kfora, od kojih je jedna direktno “pokrivala” sever Pokrajine, tako da Beograd isključuje mogućnost da vojna misija nije znala za suludu operaciju Hašima Tačija.

Kako prenose izvori “Novosti”, u pratnji predsednika lažne države Kosovo bila su čak i vozila Ujedinjenih nacija, što dodatno budi sumnju u tvrdnje međunarodnih snaga da nisu bile obaveštene o poseti, a njihova obaveza je da o sličnim kretanjima severno od Ibra odmah informišu naše zvaničnike.

Dok su Tačijevi specijalci sa dugim cevima demonstrirali silu i sa puškama nagotovs maltretirali Srbe u Centru za razvoj sporta i ekologije, bili su pod budnim okom posade helikoptera Kfora, koji ih je nadletao, tako da pada u vodu priča da se nije znalo za brutalni upad kojim su pogaženi svi važeći sporazumi čiji su garant i NATO i Evropska unija.

foto: Printscreen/facebook, Filip Plavčić

- Osim toga, specijalci iz Prištine su detaljno izviđali teren dva i po sata pre nego što je Tači došao na Gazivode. U širem rejonu bilo je raspoređeno 12 snajperista, a u područje hidroelektrane banulo je više od 100 do zuba naoružanih policajaca. Tako da su smešne priče iz Kfora da oni nisu znali šta se dešava u Zubinom Potoku - priča sagovornik “Novosti” iz bezbednosnih struktura.

Posle ovoga, nameće se pitanje: ako međunarodne snage zatvaraju oči pred očiglednim kršenjem dogovora dveju strana, da li smo svedoci njihovog indirektnog učešća u destabilizaciji regiona?

S obzirom na to da Tačijev dolazak u pratnji specijalaca nije bio najavljen, moglo je vrlo lako da dođe do opravdane reakcije Srba na severu, koji bi u tom slučaju verovatno bili označeni kao ključni krivci za sukobe. Neko je možda i računao upravo na ovakav scenario, kako bi se u praksi aktivirao tajni plan Albanaca i SAD pod kodnim imenom “Zlatna sablja”, koji podrazumeva zauzimanje administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje i uspostavljanje punog suvereniteta lažne države na celoj teritoriji.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže, za “Novosti”, da iz ponašanja Kfora u nekoliko poslednjih kriznih situacija treba izvesti određene zaključke i povući poteze, jer se u suprotnom ništa neće promeniti:

- Mogli bismo, recimo, da smanjimo saradnju sa NATO u zajedničkim vežbama i da to bude upozoravajući gest. Saradnja može biti jedino obostrana, a ne samo onda kada to odgovara NATO, i da izostaje tamo gde Srbija ima interes da zaštiti svoje stanovništvo.

Predsednik Aleksandar Vučić je u subotu bio na vezi sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, a njegova poseta Beogradu očekuje se sredinom ovog meseca.

I pored svega što se izdešavalo na jezeru Gazivode, predsednik Vučić je na stanovištu da se bez razgovora ne može doći do dogovora, ali s obzirom na činjenicu da albanska strana ne ispunjava ni postignute sporazume, ili ih krši, on je za takve pregovore čiji će rezultat zaista garantovati neko iz međunarodne zajednice.

Kao izlaz iz ovog lavirinta, Beograd bi mogao da se založi za promenu formata dijaloga, tako da EU ne bude jedini posrednik i garant dogovora, jer se pokazalo da nije u stanju da obezbedi poštovanje Briselskog sporazuma. Taj novi format mogao bi da podrazumeva direktnije uključivanje Rusije, Kine i SAD, a u finišu pregovora i neku vrstu međunarodne konferencije o KiM.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže, za “Novosti”, da su Srbiju do sada nekoliko puta prevarili zapadni faktori, koji nas podstiču na saradnju sa Prištinom koja ne poštuje postignute dogovore. Istovremeno, kako ističe, ti koji nas podstiču na razgovore sa Prištinom nisu spremni da njih nateraju da sprovedu dogovoreno.

foto: Profimedia

EU KAO SAVET SA TIBETA

Ne verujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe Gazivode, to je provokacija. A EU se oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta i govorila o tome da sve strane budu mirne. Ja ništa i ne očekujem od EU, i to sam Vučiću 100 puta rekao. Ne treba računati na to da će se oni truditi da budu objektivni - ocenio je u nedelju šef diplomatije Ivica Dačić.

- Uz takvo ponašanje EU, pregovaranje nema smisla, jer oni pomažu Albancima da nas varaju. U takvim okolnostima Srbija treba da pojača kapacitete za odbranu tako što će na KiM da vrati civilnu odbranu, koja je rasformirana jer se garantovalo da će Kfor biti zadužen za bezbednost Srba. I drugo, nastavak dijaloga treba da se uslovi uspostavljanjem konzorcijuma velikih sila (EU, SAD, Rusija i Kina), koje će garantovati sprovođenje dogovorenog. Bez jasnih dokaza da to mogu da urade, pregovore treba vratiti na stanje pre Briselskog procesa - smatra Anđelković.

I predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić uveren je da će se proces dijaloga Beograda i Prištine teško pokrenuti ka rešenju bez ozbiljnijeg razumevanja Srbije od strane EU. Dijalog je, kako kaže, došao u kritičnu fazu, i iako se neće prekidati, došlo se u situaciju da je skoro izgubljeno poverenje, posebno kada je u pitanju pozicija Beograda u odnosu na ono što radi Priština.

RANO DA SE PRIČA O POMOĆI MOSKVE

Suviše je rano govoriti o tome da li će Rusija pružiti pomoć Srbiji posle zaoštravanja situacije na Kosovu - rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov radiju Govori Moskva, ukazujući da prvo treba da se održi sastanak dvojice predsednika, koji je najavljen za sutra.

Predsednik Aleksandar Vučić je tokom obraćanja javnosti preksinoć rekao da će ruskog predsednika Vladimira Putina obavestiti o trenutnoj situaciji na KiM i da će tražiti njegovu podršku i savet.

BONUS VIDEO:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jadranka Joksimović

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.