UMESTO TRI, PORODILJAMA PET PROSEČNIH PLATA: Đukić Dejanović o izmeni postojećeg Zakona!
Foto: Espreso

majke su zakon

UMESTO TRI, PORODILJAMA PET PROSEČNIH PLATA: Đukić Dejanović o izmeni postojećeg Zakona!

Ona je govorila o novom predlogu za izmenu postojećeg Zakona o podršci porodici sa decom

Objavljeno:

Umesto tri prosečne zarade, kao što predviđa važeći Zakon o podršci porodici sa decom, predložili smo da žene sa najvećim primanjima tokom odsustva zbog nege deteta primaju pet prosečnih zarada, kaže za Kurir Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Koji su to novi predlozi za izmenu postojećeg Zakona o podršci porodici sa decom?

- Ministar Đorđević i ja saglasni smo da treba da popravimo status ženama koje su imale najveća primanja dok nisu bile u trudnoći, tačnije da njihova primanja tokom perioda kada ne rade zbog nege dečice ili su na trudničkom bolovanju treba da budu približna onim koja su imale dok su radile. To znači da se za osnovicu ne uzimaju tri nego pet prosečnih plata, jer u poslednjem zakonu koji je donet predviđen je bio prosek tri plate i mi mislimo da treba bude drugačije. Nažalost, uopšte nema tih žena, nijedna nam se nije javila, ali to ne znači da ih neće biti i moramo i to predvideti zbog žena koje imaju veća primanja i da stimulišemo i njihovo materinstvo kao i kod svih ostalih.

Hoće li i na koji način majkama sa najvećim primanjima koje su oštećene ovim zakonom biti isplaćen novac?

- Mere koje sam ja predložila odnose se samo na one žene kojima su postojećim zakonom za osnovicu uzimane tri plate, a ne pet. Zakon je stupio na snagu 1. jula i sve žene koje od tog momenta do donošenja novog zakona budu dobijale nadoknadu od tri prosečne zarade imaće pravo da im se novac refundira.

Postoji li predlog o zagarantovanoj minimalnoj naknadi porodiljama jer je mogućnost da porodilja dobija 1.000 dinara mesečno izazvala najviše polemike u javnosti?

- Sada sve žene koje su bile angažovane po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ako sakupe 18 meseci u svojoj radnoj karijeri, bez obzira na pauze od jednog ili pet meseci, imaju tokom odsustva zbog nege deteta ista prava kao i žene koje rade na neodređeno, što pre donošenja ovog zakona nisu imale. Ove žene se potpuno izjednačuju u svojim pravima sa stalno zaposlenim ženama. Tačno je da žene koje su radile manje od toga nekada dobijaju jako mala primanja i, koliko god mogućnosti budu dozvolile, poboljšaćemo njihov položaj.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Za majke s malim primanjima naknadna rešenja

Znači, još se ne zna na koji način će biti poboljšan položaj trudnica i porodilja sa najnižim primanjima?

- Napraviće se procena kako da status tih žena bude bolji. Ministar Đorđević i ministar Mali će sesti i razmotriti šta bi moglo da se uradi za njih.

BONUS VIDEO.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.