OČEKUJEMO DA ĆE SE PREŠEVO PRIPOJITI KOSOVU! Mustafa brutalno provocira Srbiju
Foto: Printscreen

OPASNE PROVOKACIJE

OČEKUJEMO DA ĆE SE PREŠEVO PRIPOJITI KOSOVU! Mustafa brutalno provocira Srbiju

Lider DPA izjavio da Preševska dolina treba da bude pripojena nezavisnom Kosovu

Objavljeno:

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa izjavio je da u Preševu očekuju da će doći do korekcije granica, odnosno da će doći do pripajanja preševske doline Kosovu, "što bi rešilo dugogodišnje probleme a obe zemlje bi nakon toga bile u stanju da se pridruže velikoj porodici Evropske unije".

On je povodom najave da će se pitanje preševske doline naći na dnevnom redu pregovora Beograda i Prištine 7. septembra, izjavio da u Preševu nema nikakve uznemirenosti niti napetosti, da svi građani žive i rade normalno i da "ne postoje nikakve provokacije medju Srbima i Albancima".

"Mirno rešenje (izmedju Srbije i Kosova) je najbolje rešenje i moglo bi da bude dobar primer u svetu da narodi koji su donedavno ratovali mogu da na miran način rešavaju svoje sporove. Najbolje je to što i EU i SAD podržavaju bilo koji sporazum da postignu Beograd i Priština, pa i kad su u pitanju korekcije granica. Niko ne veruje niti pomišlja da bude nekih nemira ili daleko od toga, oružanih sukoba", kazao je Mustafa.

Mustafa je naveo da su "i Priština i Beograd i Tirana i žitelji preševske doline svesni da mirno rešenje nema alternativu s obzirom na to da je u ne tako dalekoj prošlosti bilo sukoba i ratova koji su doneli užas i za Srbe i za Albance, i za Bošnjake i za Hrvate", kao i da niko nije zainteresovan za ponavljanje situacija "posle kojih opet mora da se sedne za pregovarački sto".

"I Tirana je apsolutno zainteresovana za potpunu normalizaciju odnosa izmedju Beograda i Prištine i svi su u očekivanju zbog koraka koji će se od 7. septembra odvijati u Briselu. Tirana je vrlo zainteresovana za brži ulazak zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju", rekao je Mustafa.

On je dodao da su na tu temu politički predstavnici Albanaca iz Preševa i Bujanovca razgovarali prošle nedelje sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem u Tirani, gde su boravili na njegov poziv.

Na pitanje da li Srbi koji žive u opštini Preševo treba da strahuju od korekcije granica sa Kosovom, Ragmi Mustafa, koji je u dva prethodna mandata bio i predsednik te opštine, odgovara odrečno.

"U nikakvom slučaju ne treba da se brinu lokalni Srbi ako Preševo bude na Kosovu, oni će živeti na ovim prostorima sa Albancima kako smo uvek živeli. Ne postoji nijedan razlog da budu uznemireni ni uplašeni", kazao je Mustafa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencihje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.