ĐURIĆ: Kosovska strana nezadovoljna je što srpski tim radi svoj posao, uskoro Statut ZSO!
Foto: Fonet

OŠTRO IM PORUČIO

ĐURIĆ: Kosovska strana nezadovoljna je što srpski tim radi svoj posao, uskoro Statut ZSO!

Uskoro novi sastanak Vučića i Tačija

Objavljeno: 12:53h

Srpski upravljački tim koji piše predlog statuta Zajednice srpskih opština najavljuje da će svoj posao da završi do 4. avgusta kada bi u Briselu trebalo da se sastanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ovim povodom, za jedan medij, naglasio je da će srpski upravljački tim da ispuni svoju obavezu.

- Sve vezano za statut Upravljačkog tima po sporazumu treba da se predstavi mešovitom komitetu u Briselu, u čijem radu i odlučivanju učestvuje Beograd. To je razlog zašto Priština od svega ovog beži - objasnio je Đurić.

I dok je četveročlani srpski tim zasukao rukave u poslednja trio i po meseca, Priština bar zvanično nije predstavila šta radi njen tim. Upravo to je razlog što je prištinski dnevni list "Zeri" pre dva dana objavio da je srpski upravljački tim prosledio kosovksoj vladi svoj nacrt statuta, što su kategorično demantovali predstavnici Srba u tom timu.

- To znači da naš upravljački tim radi kako treba. Nervira ih što rade sve o tekstu sporazuma koji bi u Prištini želeli da zaborave. Uostalom oni ne pišu po sporazumu. To radi samo srpski upravljački tim - naglasio je Đurić.

Kosovska strana nezadovoljna je što srpski tim radi svoj posao i jedino što ima su primedbe na njegov rad.

- Oni su izradili nacrt, koji je politički nekorektan, koji nikada ne bi mogao da bude primenjen na Kosovu. Menadžment tim je podneo političke zahteve, koji prevazilaze njegov ustavni i zakonski mandat - naveli su iz kancelarije pokrajinskog premijera Ramuša Haradinaja za "Zeri".

Međutim, srpski Upravljački tim za formiranje ZSO odbacio je ove navode i naglasio da se radi o netačnom pisanju prištinskih medija, te ističući kako su im samo prosledili izveštaj o njihovom dosadašnjem radu.

- Upravljački tim se u svom radu oslanja na rezultate briselskog dijaloga i Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi - navedeno je u jučerašnjem saopštenju srpskog Upravljačkog tima.

Predstavnici ustanova socijalne zaštite u pokrajini smatraju da je neophodno da ZSO ima pun nadzor nad ustanovama iz postojeće mreže centara za socijalni rad u opštinama gde su većina Srbi i ostane povezana sa socijalnim sistemom u centralnoj Srbiji.

Srpski upravljači tim i predstavnici socijalne zaštite smatraju da je stavljanje socijalne zaštite pod nadležnost ZSO uslov opstanka velikog broja Srba na Kosovu i Metohiji, posebno najranjivijih kategorija.

Bonus video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.