LONČAR FORMIRAO STRUČNI TIM NAKON SMRTI MLADIH: Kreće BORBA protiv narkomanije u svim srpskim ŠKOLAMA!
Foto: Beta

BORBA

LONČAR FORMIRAO STRUČNI TIM NAKON SMRTI MLADIH: Kreće BORBA protiv narkomanije u svim srpskim ŠKOLAMA!

Povod za formiranje stručnog tima je i smrt četiri tinejdžera u Srbiji za koje se sumnja da su koristili sintetičku drogu ekstazi.

Objavljeno:

Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti narkotika, održala je prvi sastanak. Predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program sa kojim će se "ući u sve škole u Srbiji", kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

Povod za formiranje stručnog tima je i smrt četiri tinejdžera u Srbiji za koje se sumnja da su koristili sintetičku drogu ekstazi.

Bone - žargonski naziv zatablete od kojih je, nekada, samo jedna dovoljna da izazove smrt. U svim bojama i sa crtežima, ekstazi je decenijama na srpskom tržištu. I krivac, kako se sumnja, za smrt četvoro mladih u poslednje tri nedelje.

17. jun - Jovan Paunović (17) preminuo na VMA, posle izlaska na splavu "Kolos".

20. jun - Nemanja Šafarik (18) umro je u stanu u Bačkoj Palanci.

24. jun - Marija Marković (17) iz Kragujevca, učenica Politehničke škole, umrla u stanu svog druga u Šumaricama.

5. jul - Mirjana Milić (21) umrla u jednom stanu, posle žurke u centru Beograda.

Komisija za borbu protiv narkomanije: Program za sve škole

Mirjana je na društvenim mrežama pisala da je probala ekstazi, nekoliko dana pre smrti slala je i upozorenja.

"Ljudi, nemojte više gudru kupovati na žurkama, svašta stavljaju sad i u bone, a kamoli u spid..."

I upravo je Mirjana Milić bila ta koja je pozvala Hitnu pomoć, kada je na beogradskom Ušću videla Jovana Paunovića kako umire. Kada je u pitanju Marija Marković, prema pisanju medija, narkodiler ispred kog se predozirala najpre je sakrio drogu, a potom pozvao lekare.

"On je drogu zakopao u obližnjoj šumi, ali je policija drogu ubrzo pronašla, pored kuće, policija je pronašla 600 tableta ekstazija, 300 grama marihuane i 80 grama spida."

Smrti tinejdžera signal su za uzbunu i za Vladu Srbije koja je formirala Komisiju za borbu protiv narkomanije u školama. MDMA, spid, ekstazi - sintetičke droge, koje se sve češće na srpskom tlu i prave.

Ekstazi
Ekstazi foto: Profimedia, EPA Ennio Leanza

Ministar Lončar kaže da prema podacima Komisije droga na splavove stiže pravo iz narko kuhinja u šupama, štalama, podrumima.

"Ne postoje te dve iste tablete u takvim uslovima ne možete napraviti dve iste koncentracije, iako oni možda misle da će napraviti nešto što će imati efekat, a neće zaustaviti rad srca, ili mozga, spržiti kako se kaže, oni to ne mogu da garantuju niti imaju uslove", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Umesto hapšenja dilera, ministar policije smatra da je efikasnija prevencija.

"Zaustavićemo svaki auto, zaustavićemo svaku pošiljku, čoveka na ulici, nije sporno ali morate prvo raditi na tome da neko ne želi drogu", kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Zato će, prema najavama Komisije, o štetnosti droge stručnjaci držati predavanja osnovcima od prvog razreda.

"Bukvalno se radi o izboru da li ćete da živite ili ne", rekao je Lončar.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/rs.n1info.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.