Država povećava subvencije za osiguranje poljoprivrednicima u najugroženijim područjima
Foto: Dragana Udovičić

Ministar poljoprivrede

Država povećava subvencije za osiguranje poljoprivrednicima u najugroženijim područjima

Nedimović je ocenio da država treba da uradi mnogo više na edukaciji poljoprivrednika, kako bi oni u većoj meri koristili osiguranje zbog štete koju im nanose vremenske nepogode

Objavljeno:

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će država povećati subvencije za osiguranje proizvodnje sa sadašnjih 40 na 70 odsto u područijima koja su najugroženija vremenskim nepogodama, kako bi stimulisala poljoprivrednike da u većoj meri osiguraju svoje useve.

Nedimović je za RTS rekao da su poslednje vremenske nepogode pogodile 21 lokalnu samupravu i da je Vlada donela zaključak o dodeli pomoći.

- Prvi program za objekte za – kuće, stambene objekte koji su oštećeni je donet, to je od 120.000 do 600.000 dinara u zavisnosti od stepena oštećenja, država će dati podršku. Sad ćemo izaći sa poljoprivrednim zemljištem, objektima javne infrastrukture - rekao je Nedimović.

On je ocenio da država treba da uradi mnogo više na edukaciji poljoprivrednika, kako bi oni u većoj meri koristili osiguranje zbog štete koju im nanose vremenske nepogode.

- Država daje 40 odsto premije osiguranja, a sada će da ide korak dalje. Za ona područja za koja sa RHMZ procenimo da je bilo mnogo štete u poslednjih nekoliko godina, mi ćemo da povećamo tu subvenciju na 70 odsto. Ako to nije dovoljno, ne znam onda šta jeste - naveo je Nedimović.

Govoreći o korišćenju sredstava iz IPARD fondova, Nedimović je kazao da je do sada stiglo 504 apikacija poljoprivrednika i da je do sada obradjeno 10 zahteva.

Prema njegovim rečima do kraja godine biće raspisana još četiri konkursa za IPARD fondove u okviru kojih je za naredne tri godine opredeljeno 400 miliona evra bespovratne pomoći.

- To znači nove traktore, mehanizaciju, nove preradjivačke kapacitete, a ja se nadam da će srpska poljoprivreda izgledati mnogo bolje posle ovoga - rekao je Nedimović.

Najavio je i da naredne nedelje ide u Liberiju, gde sprsku delegaciju čeka "ogroman posao" ukoliko želi da se vrati na afričko tržište.

- Ukoliko uspemo da implementiramo naše znanje u oblasti žitarica, najviše kukuruza, mi ćemo ponovo da se vratimo na taj prostor, ali moramo mnogo da radimo na tome - ocenio je Nedimović.

Bonus Video:

Espreso intervju - Nikola Jovanović

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.