Dačić: Priština može da sanja stolicu u UN! Međunarodne okolnosti su se promenile, Srbija dobija bitke u ovom diplomatskom ratu!
Foto: Beta/ Mario Strmotić

Kosovo i Metohija

Dačić: Priština može da sanja stolicu u UN! Međunarodne okolnosti su se promenile, Srbija dobija bitke u ovom diplomatskom ratu!

Predsednica srpske delegacije u PS Saveta Evrope, kaže da je lobiranje Prištine konstantno, u čemu su im saveznici Velika Britanija i Albanija

Objavljeno:

Priština uporno pokušava da postane članica desetak međunarodnih organizacija, ali Beograd zasad uspešno dobija bitke u ovom iscrpljujućem diplomatskom ratu, čemu nam naruku idu i promenjene okolnosti u svetskoj areni i činjenica da raste broj država koje povlače priznavanja jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova, pišu "Novosti".

Dokaz za to je i poslednje "saplitanje" Prištine u Svetskoj carinskoj organizaciji, čiji je Savet na sednici održanoj za vikend u Briselu odbio prijem Kosova, tako da njegov status do daljeg ostaje sporan i zamrznut.

Priština već godinama juriša i na Interpol, Unesko, Savet Evrope, OEBS, Svetsku trgovinsku organizaciju...

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da neuspeh Prištine da uđe u Svetsku carinsku organizaciju pokazuje da im se osipa podrška:

- Kako se bude povećavao broj država koje povlače odluke o priznavanju nezavisnosti, tako će im biti sve teže da ostvare svoje planove. Oni mogu da nastave da sanjaju stolicu u UN, ali jasno je da su se međunarodne okolnosti promenile - navodi on.

Aleksandra Tomić, predsednica srpske delegacije u PS Saveta Evrope, kaže da je lobiranje Prištine konstantno, u čemu su im saveznici Velika Britanija i Albanija.

- Srbija može da računa na podršku, ne samo država koje nisu priznale Kosovo, već i mnogih drugih čiji su poslanici kritični prema kršenju vladavine ljudskih prava i demokratije, tako da bi dvotrećinska većina potrebna za članstvo bila teško dostižna za samoproklamovano Kosovo - kaže Tomićeva.

Ona objašnjava da je "eventualni zahtev Kosova suprotan principima iz Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, pošto 13 članica SE nije priznalo jednostranu nezavisnost".

- Osim toga, mnogo je usvojenih rezolucija u kojima se navodi nepoštovanje ljudskih prava na KiM, poput one Dika Martija o trgovini ljudskim organima 2011, gde su navedeni počinioci zločina lideri OVK, ali i Rezolucija o poštovanju ljudskih prava na KiM iz 2016. godine, gde je naglašena obaveza formiranja ZSO, a albanska strana po tom pitanju ništa nije uradila - kaže Tomićeva, koja objašnjava da je minimalni rok za proceduru prijema u članstvo zemlje koja nema problema sa statusom i vladavinom prava dve godine.

Članarinama do podrške

Kako pišu "Novosti", Kosovo godinama pokušava da pronađe ključ za vrata Interpola. Oni plaćanjem članarina siromašnim državama u ovoj organizaciji hoće da izbore njihove glasove na skupštini policijske organizacije koja je zakazana za novembar u Dubaiju. Prošle godine Rusija i Kina zajednički su pomogle Srbiji da spreči ulazak Prištine u Interpol.

Bonus Video:

Espreso intervju - Nikola Jovanović

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.