ĐURIĆ: U Brisel idemo da se borimo za Srbiju!
Foto: Fonet

Direktor kancelarije za kosovo i metohiju

ĐURIĆ: U Brisel idemo da se borimo za Srbiju!

On je poručio da oni koji misle da mogu Srbiju pritiscima da dovedu u slabiji položaj, u tome neće uspeti

Objavljeno:

Marko Đurić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a povodom note Liberije o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, da je važno što Srbija nastavlja da se bori za svoje pozicije.

- Ovo nije prva zemlja koja je povukla priznanje kosovske nezavisnosti, to je već učinilo nekoliko zemalja u nizu i ima sve više zemalja koje priznaju poziciju Srbije - kaže Marko Đurić.

Komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija da Liberija nije povukla priznanje kosovske nezavisnosti, Đurić ističe da je kosovska strana navikla da obmanjuje javnost.

- Pacoli je rekao i da se čuo sa vladom Liberije, a njihov ministar je pred kamerama rekao da je Liberija povukla priznanje - dodaje Đurić.

Ističe da smo pre 10 godina imali na desetine zemalja koje su priznavale kosovsku nezavisnost kao i ćutanje tadašnje srpske diplomatije.

- Kada je država obnovila kontakte i poznanstva, imamo povlačenje priznanja i trud je dao rezultate - napominje Đurić.

"Ne očekujem ništa od razgovora u Briselu"

Marko Đurić kaže da delegacija Srbije, predvođena predsednikom Vučićem, u Brisel ide da se bori za Srbiju.

- Ja svakog tamo mogu da pogledam u oči, ali ne znam mogu li oni u nas da gledaju na jednak način. Da budem potpuno iskren, ne očekujem ništa od razgovora. Oni nisu spremni ni za kompromis, ni za dijalog i nema razloga da nešto posebno i očekujem. Predsednik Vučić je sinoć razgovarao sa predstavnicima EU i poručio je jasno da, ako su stavovi Prištine kao što pričaju Tači, Hodžaj o ostali, onda nema svrhe da se na taj način razgovara - dodaje Đurić.

Poručuje da oni koji misle da mogu Srbiju pritiscima da dovedu u slabiji položaj, u tome neće uspeti.

- Svi pritisci mogu da imaju kontra efekat, razgovaramo sa ciljem da se nađu rešenja, ali nećemo pristati da se na uštrb zemlje nešto uradi - ističe Marko Đurić.

Kaže da želi da teme u Briselu budu primena sporazuma o ZSO, razgovori o budućnosti i kako praviti mir i bolje odnose.

Ističe da su izjave Azema Vlasija naručen napad na srpsku stranu.

- Vlasi kad kaže da tragovi o ubistvu Olivera Ivanovića vode ka Beogradu, a oni vode istragu i ništa nisu našli i hoće da okrivi Srbiju, to u prevodu znači da hoće i Rusiju da okrivi za to. Reč je o ljudima koji kontrolišu istragu i nikakve rezultate nisu dali, a pred pregovore hoće da izvrše pritisak na Srbiju - zaključuje Đurić.

Bonus Video:

Espreso intervju - Milovan Drecun

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.