STAMATOVIĆ: Pravi je trenutak da se malinari udruže i odupru režimskoj otimačini
Foto: Filip Plavčić

podržao

STAMATOVIĆ: Pravi je trenutak da se malinari udruže i odupru režimskoj otimačini

On je ukazao da je otkupna cena malina najniža u poslednjih 30 godina i da proizvođači tog voća ne mogu da preživi od sopstvenog rada

Objavljeno:

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović danas je ocenio da država uništava proizvođače malina u Srbiji i prepušta ih samovolji vlasnika hladnjača i preprodavaca i pozvao je malinare da se pridruže protestima.

- Država treba da podstiče proizvodnju maline čija je godišnja vrednost izvoza od 250 do 300 miliona evra, zaustavi nekontrolisan uvoz i obezbedi pravednije uslove za plasman celokupnog roda na tržište Evropske unije i Rusije - rekao je Stamatović. Kako je saopštila Zdrava Srbija, on je ukazao da je otkupna cena malina najniža u poslednjih 30 godina i da proizvođači tog voća ne mogu da preživi od sopstvenog rada.

Stamatović je pozivao sve malinare i njihova udruženja, bez obzira na bliskost ovoj ili onoj politici, da se pridruže protestima malinara iz Zlatiborskog okruga, kako bi se "zajedničkim snagama, oduprli režimskoj otimačini". - Niko, pa ni Vučićeva policija nikada više ne sme da diže pendrek na proizvođače malina, niti režim da ih ponižava, nudeći im 80 ili 90 dinara za kilogram tog voća, iako se zna da se izvozne cene kreću od 1,95 do 2,20 evra - rekao je Stamatović. Dodao je da proizvođači malina znaju da cenu malina treba da odredjuje tržište i da država o tome ne odlučuje, ali da "u Srbiji odluku o ceni donosi isključivo grupa švercera koja zarađuje milione evra na grbači seljaka, tako što drastično snižava otkupnu cenu srpske maline i preprodaje jeftine maline iz uvoza kao domaće, po znatno većim cenama, na inostranom tržištu". - Svima je jasno za koga radi nenarodna vlast u Beogradu i ko se u Srbiji bogati na račun poštenih malinara koji su došli do prosjačkog štapa, zahvaljujući "naprednoj politici", čija je jedina briga kako da što više napune džepove svojim tajkunima - kazao je Stamatović.

Bonus video:

Espreso intervju - Eliza Hodža

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.