Francuski predsednik polio hladnom vodom nade zemalja Balkana da će ući u EU!
Foto: Fonet

PRESTIŽNI MEDIJ TVRDI

Francuski predsednik polio hladnom vodom nade zemalja Balkana da će ući u EU!

Nisam za proširenje EU pre nego što se uverimo da postoje stvarne reforme koje će pomoći boljem funkcionisanju EU“, naveo je Makron

Objavljeno: 10:07h

Francuski predsednik Emanuel Makron polio je hladnom vodom nade balkanskih zemalja da će uskoro postati članice Evropske unije, piše Politiko.

Kako se navodi u tekstu, francuski lider je zvučao veoma skeptično po pitanju proširenja Evropske unije, istakavši da je primanje novih članica oslabilo Uniju.

“On je to rekao na samitu u Sofiji, čija ideja je bila da se osnaže veze između regiona i Evropske unije. Makronovi komentari su izazvali razočaranje u Albaniji i Makedoniji, zemljama koje se nadaju zelenom svetlu za početak pregovora o članstvu, posle dobijanja načelnog odobrenja od Evropske komisije, u aprilu ove godine“, navodi Politiko.

U tekstu se citiraju i izjave Makrona.

“Ono što smo videli u poslednjih 15 godina je put koji je oslabio Evropu, svaki put kada se pomislilo o proširenju. Ne mislim da pomažemo niti kandidatima niti nama mehanizmom u kom nema pravila i koji vodi ka proširenju. Želim da privežemo Balkan Evropi i da ga pokrenemo ka Evropi, ali mislim da moramo da gledamo na buduća proširenja sa rigoroznijim stavom. Nisam za proširenje EU pre nego što se uverimo da postoje stvarne reforme koje će pomoći boljem funkcionisanju EU“, naveo je Makron.

Politiko navodi da se Balkan vratio u agendu EU pošto su lideri upozoreni na uticaj Rusije na Balkan, a izbeglička kriza iz 2015. godine je takođe podsetila na značaj regiona. “Članice EU su podeljene u mišljenju da li će svih šest zemalja, Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija jednog dana postati članice bloka. Takođe, razlikuju se i u pogledu momenta kada će sledeće članice biti primljene. Srbija i Crna Gora su već u razgovorima, a Evropska komisija je sugerisala da mogu da postanu članice do 2025. godine. Ta meta se gleda sa skepsom među pojedinim zvaničnicima u Briselu. Zapadni Balkan je poremećen ratovima i nemirima iz ’90. godina, a iz Brisela je rečeno da sve buduće članice iz regiona moraju da se obračunaju sa korupcijom i organizovanim kriminalom, te da povećaju svoje demokratske standarde pre nego što postanu deo EU“, navodi Politiko.

Bonus video: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.