VULIN O ZABRANI ULASKA U HRVATSKU: Pokušaj da me ućutkaju jer govorim istinu i to nikad neću prestati!
Aleksandar Vulin ne sme u Hrvatsku, Foto: Beta / Damir Banda

Ne zna šta im smeta

VULIN O ZABRANI ULASKA U HRVATSKU: Pokušaj da me ućutkaju jer govorim istinu i to nikad neću prestati!

Naveo je da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada

Objavljeno: 10:15h

Povodom saopštenja hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da do daljeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da vlastima u Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu.

Aleksandar Vulin je, govoreći o poruci iz Zagreba u Jutarnjem dnevniku RTS-a, poručio da je reč o pokušaju da se ućutka nekoga ko Hrvatskoj govori istinu.

- Najstrašnija istina o Jasenovcu jeste ne samo to što se dogodilo, već što sadašnja Hrvatska neće čak ni da se pokaje, neće da izrazi kajanje za ono što je uradila - istakao je Vulin.

Aleksandar Vulin kaže da Hrvati uopšte neće da se pokaju zločina u Jasenovcu
Aleksandar Vulin kaže da Hrvati uopšte neće da se pokaju zločina u Jasenovcufoto: Fonet

Istakao je da on neće prestati da govori istinu, onakvu kakva ona jeste.

- Nemačka je to završila. Rekla je kajemo se za zločine iz Drugog svetskog rata, ne dolazi u Mathauzen da položi vence. Teško je otići u Jasenovac na grob poklane dece, a posle u Blajburg na grob koljača te dece. Nas boli svako ovo podsećanje, ali neko već jednom mora da kaže "Kajemo se, nećemo u Blajburg da pokažemo vence na grobove ustaša" - poručio je Vulin na RTS.

Obrazložio je da već nekoliko dana pre nego što je bilo govora o njegovoj poseti Mlaki, ministarka spoljnih poslova, predsednik vlade, šef HDZ-a u Saboru, govore o tome da su njegove izjave, ne navodeći koje, vrlo opasne.

- Nakon toga imamo informacije koje govore da unutar vladajuće koalicije priprema nekakva zabrana mog dolaska - kaže Vulin.

Aleksandar Vulin ističe da nije ni planirao da ide u Jasenovac
Aleksandar Vulin ističe da nije ni planirao da ide u Jasenovacfoto: Beta / Goran Stankovic

Naveo je da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada.

- Zašto bih ja bio sa hrvatskom vladom, gde nema nijednog Srbina, nijednog Jevreja, nijednog Roma? Ja sam hteo da budem sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki, tamo gde su ustaše sabirale decu i vodile na klanje u Jasenovac... Ja sam hteo da budem sa svojim narodom, a ne da budem sa hrvatskom vladom koju bojkotuju svi Srbi, Jevreji i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva - rekao je Vulin.

Komentarisao je i to što Hrvati smatraju neprimerenom njegovu izjavu da o eventualnoj poseti Hrvatskoj može da odluči samo vrhovni komandant Vojske Srbije.

- Smetale su njima moje izjave o Stepincu, smetaju im izjave o Jasenovcu, smeta im što podsećam koliko su Srbi diskriminisani... To njima smeta. Ovo je bio povod. A, hajde i da razjasnimo taj povod. Zanimljivo je da im nije smetalo da ja u istoj rečenici kažem - o tome mogu da odlučim ja ili vrhovni komandant Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić - naveo je Vulin.

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučićfoto: Beta

Istakao je da je reč o proceduri, te da je ministar odbrane dužan da se, kada putuje – naročito kada taj put može imati političku težinu, konsultuje sa vrhovnim komandantom koji mu daje ili ne daje dozvolu.

- Mislio sam da je u Evropi sloboda kretanja zagarantovana, da svako može da se kreće, ako nije počinio neko krivično delo. A, ovo je samo procedura koja se odnosi na sve. Ali, tražili su povod – ma smeta im Vučić, smeta im ime, smeta im što je vrhovni komandant, smeta im što Srbija govori i smetaju im Srbi koji govore - istakao je ministar.

Dodaje da su mu zamerili i to što je rekao da je mržnja sa kojom Vučića čekaju u Zagrebu crna mrlja na obrazu Hrvatske, te podsetio da su srpskog predsednika tamo "dočekale ustaše koje su ga vređale na najbrutalniji način".

- Srbija će reagovati na ovu provokaciju i državnički, onako kako reaguje suverena, sigurna, stabilna država reaguje i to možete da očekujete u najskorije vreme - istakao je Vulin.

Aleksandar Vulin kaže da je Hrvatska delegacija jedva čekala da napusti Beograd
Aleksandar Vulin kaže da je Hrvatska delegacija jedva čekala da napusti Beogradfoto: Beta/ Goran Stanković

Upitan o budućnosti odnosa dve zemlje, Vulin je rekao da srpska strana uvek pokušava da odnosi budu dobri.

- To što je Vučić istrpeo, nije hteo ni na koji način da istrpi Jandroković. Ovde on nije hteo da istrpi nikakvu provokaciju, kao da je čekao povod da odmah prekine posetu - dodao je ministar odbrane.

Ministar je naveo i da je Srbija dobila nova četiri "miga" od Belorusije, te da ćemo sa onima koje smo dobili od Rusije i sa naša četiri miga imati eskadrilu – prvi put od 1999. godine.

Očekuje da "migovi" polete već početkom iduće godine.

BONUS VIDEO: Espreso intervju: Dana Vulin

(Espreso.co.rs / Izvor: RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.