VUČIĆ SA MERKELOVOM U BERLINU: Tražila je da se mir i stabilnost očuvaju po svaku cenu!
Foto: Predsedništvo Srbije

poruke pred sastanak

VUČIĆ SA MERKELOVOM U BERLINU: Tražila je da se mir i stabilnost očuvaju po svaku cenu!

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Angelom Merkel u Berlinu poručio da je ključno da se sačuva mir i stabilnost u regionu.

Nakon tet-a-tet sastanka Vučić je rekao da je Angela Merkel insistirala da na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu.

"Ona je insistirala, a mi smo apsolutno saglasni, da se mir i stabilnost moraju očuvati po svaku cenu", rekao je Vučić i otkrio da se Angela Merkel ponudila za savet.

"Rekla je da mogu da je pozovem ako je potrebno, i da ja ne koristim tu priliku, a ja sam rekao da ne želim i ja još da je uznemiravam", rekao je Vučić.

On je rekao i da su se dogovorili da u okviru EU nastave da rade na pronalasku rešenja.

"Jer, rešenje je uvek bolje nego da rešenja nema, bolje je od svakog konflikta, makar i zamrznutog", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da Angela Merkel razume poziciju Srbije i šta za nas znači Kosovo, te da je analizirao s njom Briselski sporazum tačku po tačku, kao što je to juče uradio sa šefom francuske diploamtije Žan Ivom le Drijanom.

"Merkel je to i znala, nije to bilo iznenađenje za nju - prvih 6 tačka nije ispunjeno, sve ostalo jeste, a to su bile obaveze Srbije, a prvih šest tačaka nisu. Biće i dalje angažovana po tom pitanju", dodao je on i naglasio da Merkelova želi da sve bude pod kontrolom i da joj je važna stabilnost u Evropi.

Vučić je pred nemačkom javnošću naglasio da je Nemačka najveći i najjači privredni partner Srbije, i jedan od najvećih investitora, koji ujedno u svojim fabrikama zapošljava najviše radnika u Srbiji. Vučić se i zahvalio kancelarki na toploj dobrodošlici i srdačnom dočeku.

Predsednik Vučić rekao je i da će naša zemlja dati sve pod sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu. Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad. "Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu", poručio je Vučić.

foto: Predsedništvo Srbije

Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove. "Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stavri u regionu.

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.

"U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred", rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova, kao i BiH, naglasila je kancelarka Merkel danas u Berlinu u zajedničkom obraćanju s predsednikom Srbije.

Bonus video:

JELENU ŽIGON ISPRAĆAJU STIHOVIMA KOSOVSKIH BOŽURA: Muk i tuga u dugačkoj koloni ispred Nikoljske crkve na Novom groblju!

(Espreso.co.rs / Kurir / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.