VULIN SA KONFERENCIJE U KASARNI TOPČIDER: Zadatak vojnih izaslanika je da sprovode državnu politiku
Ministri u kasarni Topčider, Foto: Beta/ Goran Stanković

8. konferencija izaslanika

VULIN SA KONFERENCIJE U KASARNI TOPČIDER: Zadatak vojnih izaslanika je da sprovode državnu politiku

Svaki od 22 izaslanika u vojno-diplomatskim predstavništvima Srbije kao svoj prvenstveni cilj ima pojačanje bilateralne saradnje, istakao je Vulin

Objavljeno:

Osmoj konferenciji izaslanika odbrane Republike Srbije, danas su u kasarni Topčider prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

- Svaki od 22 izaslanika u vojno-diplomatskim predstavništvima Srbije kao svoj prvenstveni cilj ima pojačanje bilateralne saradnje, ali i da vodi računa o tome da se državna politika sprovodi i da se ne učini ništa što može naškoditi interesima Srbije i srpskog naroda - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin foto: Beta/ Goran Stanković

Vulin je na osmoj konferenciji izaslanika odbrane Republike Srbije kazao i da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane, gde god se nalaze, postoje i služe da bi širili istinu o Srbiji i da bi čitav svet dobro znao da je država Srbija vojno neutralna, da samostalno donosi odluke i da sama bira prijatelje.

Obraćajući se nakon plenarnog skupa, Vulin je istakao i da izaslanici odbrane značajno pomažu i kad je reč o ekonomskoj saradnji, kao i da se proizvodi Odbrambene industrije Srbije lakše nađu na svetskom tržištu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- To je veoma važan deo njihovih svakodnevnih aktivnosti. Najvažniji deo njihovog rada i razlog njihovog postojanja jeste da država Srbija zna da može da se osloni na svoje vojne diplomate i da, kao takva, može da bude sigurna da ćemo na svaki način, i diplomatski i ekonomski i obaveštajno, uvek biti čuvani i uvek na prvom mestu sačuvati interese Srbije - kazao je Vulin.

Osma konferencija izaslanika odbrane Republike Srbije
Osma konferencija izaslanika odbrane Republike Srbije foto: Beta/ Goran Stanković

Ivica Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog učešća na godišnjoj konferenciji izaslanika odbrane i kazao da je to izuzetno važan sastanak, jer je "važno da se spoljna politika Srbije vodi u dobroj saradnji sa svim ministarstvima".

- U ovom slučaju, saradnja s Ministarstvom odbrane i Vojskom i izaslanicima odbrane širom sveta, od vitalnog je značaja za realizaciju i zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa. Velika je uloga izaslanika odbrane - kazao je Dačić.

Dodao je da Srbija ima svoje strateške prioritete koji su vezani za članstvo u EU, za regionalnu saradnju i saradnju sa drugim zemljama, dugogodišnjim prijateljima.

- Ali, sigurno da je pitanje broj jedan zaštite nacionalnih i državnih interesa - borba za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i za dolazak do jednog prihvatljivog i trajno održivog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić.

Naveo je i da je, imajući u vidu geostratešku situaciju u svetu i velike turbulencije na međunarodnom planu, izuzetno važno da državni organi dobro sarađuju.

Zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Zoran Stojković istakao je da je već osmi put da se održava ovakva konferencija, te da postaje tradicionalno da jednom u toku godine, 5 do 6 radnih dana, izaslanici dolaze ovde kako bi se izvršila analiza njihovog rada.

Naveo je da pored 22 izaslanika, VS ove godine planira i otvaranje dva nova izaslanstva odbrane, u Iranu i Belorusiji.

Dodao je da je vojnodiplomatska delatnost jedan od stubova državne diplomatije i VOA, te da kao nosilac te funkcije u Ministarstvu odbrane, predstavlja most koji spaja državne sa vojnim interesima.

Konferencija traje do 4. aprila.

Bonus video

Espreso intervju, Ljubiša Stojmirović

(Espreso.co.rs/ Izvor: Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.