Konstitutivna sednica Skupštine Beograda zakazana za 9. maj
Foto: Nebojša Mandić

ko će biti gradonačelnik?

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda zakazana za 9. maj

Od trenutka kada parlament bude konstituisan, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika

Objavljeno:

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda biće održana 9. maja, a sazvao ju je predsednik aktuelnog saziva gradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

- Danas sam poslao pozivno pismo za održavanje konstitutivne sednice Skupštine grada svim novoizabranim odbornicima. Sednica će biti održana u zakonskom roku, 9. maja - rekao je Nikodijević.

Od trenutka kada parlament bude konstituisan, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika.

Nikodijević je pojasnio da se na konstitutivnoj sednici najpre potvrđuju mandati odbornika, bira se predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara gradskog parlamenta.

Imenuje se i nova administrativno-mandatna komisija, a u skladu sa novom raspodelom mandata biće izabrana i nova Gradska izborna komisija (GIK), s obzirom da zakon obavezuje da sastav Komisije oslikava sastav parlamenta.

- Sve radnje će biti obavljene u zakonskim rokovima - podvukao je Nikodijević.

Kandidati za gradonačelnika

Sednicom skupštine do izbora predsednika, predsedava najstariji odbornik, a pomažu mu dva odbornika iz dve najveće odborničke grupe, a Nikodijević dodaje da je to višedecenijska procedura u Skupštini grada.

Nakon izbora skupštinskih funkcionera, predsednik gradskog parlamenta zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik, koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika. Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za tu funkciju predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici.

Sudeći po procenama kladionica, prvi favorit za mesto gradonačenika je Irena Vujović, a odmah iza nje je Siniša Mali, za kojeg se inače spekuliše da bi mogao da bude novi ministar finansija u Vladi Srbije.

Među kandidatima za čelnog čoveka Beograda su još gradski menadžer Goran Vesić i direktor Univerzitetske dečje klinike dr Zoran Radojičić, kao i Aja Jung. Kako su objavili pojedini mediji, u igri je i Aleksandar Antić, aktuelni ministar energetike, ali su šanse za to realno male.

Najviše odbornika imaće SNS

Prema konačnim rezultatima izbora, u klupama gradskog parlamenta naredne četiri godine sedeće odbornici lista oko SNS, Dragana đilasa, Aleksandra Šapića i liste SPS-JS.

Koalicija "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" imaće 64 mandata, a drugoplasirana lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuju, ljudi pobeđuju" 26 mandata.

Listi Aleksandra Šapića, pripalo je 12 mandata, dok će koalicija SPS - Jedinstvena Srbija imati osam mandata.

Bonus video:

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEZAPAMĆENA TORTURA NA KIM, SRPSKI ZVANIČNICI NA ŽESTOKOM UDARU: Ovako su specijalci ROSU primenjivali brtutalnu silu u Mitrovici

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.