UMESTO O PROBLEMIMA OBIČNOG NARODA, POSLANICI U SKUPŠTINI PRIČAJU O BESNIM KRAVAMA I O TOME KAKO SE PRAVI AJVAR! Da li je ovo dokaz da je parlament izgubio svaki smisao?
Foto: Filip Plavčić, Daktilo

skupštinska posla

UMESTO O PROBLEMIMA OBIČNOG NARODA, POSLANICI U SKUPŠTINI PRIČAJU O BESNIM KRAVAMA I O TOME KAKO SE PRAVI AJVAR! Da li je ovo dokaz da je parlament izgubio svaki smisao?

Svih 300 amandmana koje je podnela vladajuća većina odnosi se na zakon o strancima, i to na prvih 10 članova

Objavljeno:

Vladajuća koalicija oko SNS podnela je preko 300 amandmana na predlog zakona o strancima kako bi potrošila vreme za raspravu i ućutkala opoziciju, rekla je Branka Stamenković iz Pokreta Dosta je bilo. – Prisustvovali smo reprizi farse koju smo imali prilikom donošenja budžeta za 2018. kada su poslanici vladajuće koalicije uzurpirali sve vreme namenjeno za raspravu tako što su podneli preko 300 potpuno besmislenih amandmana. Sve to su uradili samo da bi ućutkali opoziciju, da ne bi mogla da kaže ništa kritičko - rekla je Stamenković. Svih 300 amandmana koje je podnela vladajuća većina odnosi se na zakon o strancima i to na prvih 10 članova.

Izgleda da sve što je Srbiji potrebno jeste da mi donesemo zakon o strancima. Ali, evo šta stoji u amandmanima vladajuće većine: Zakonom o stranicima, izborićemo se sa kriminalom, osnažićemo sistem odbrane, poboljšaćemo funkcionisanje pravosudnog sistema, zaštitićemo ranjive društvene grupe, razvićemo infrastrukturu, okončaćemo siromaštvo, unapredićemo rodnu ravnopravnost, poboljšaćemo rad školstva i zdravstvenog sistema. Ovi amandmani ne doprinose poboljšanju predloženih rešenja u predlogu zakona o strancima. Podneti su kao opstrukcija rada Parlamenta iz dva razloga – da se ućutka opozicija i da vladajuća koalicija kupi sebi vreme za veličanje sopstvene izvršne vlasti, objašnjava Branka Stamenković, i dodaje da je to tragedija jer posao poslanika je da kontroliše rad izvršne vlasti, a oni su, kako kaže, prisustvovati “bravo” amandmanima.

- Sramota me je u šta su poslanici pretvorili rad Narodne skupštine. Dosta je bilo neće učestvovati u ovoj farsi i ono malo vremena koje nam pripada, potrošićemo na raspravu o vrlo problematičnim zakonima - završava poslanica Stamenković.

Ana Stevanović rekla je da poslanici SNS pošto moraju da potroše dva minuta govoreći o amandmanu pričaju o čemu stignu, pa između ostalog i o pravljenu ajvara, i to detaljno, kao i o kravama. Stevanovićeva kaže da svako priča baš šta hoće, a predsedavajući ih ne opominje i dozvoljava im to.

- Jedan poslanik SNS detaljno objašnjava u Skupštini postupak pravljena domaćeg ajvara, a drugi priča o govedima i sistemu "krava - tele". Sve to govore obrazlažući svoje amandmane na Predlog Zakona o strancima. I, šta nije jasno - napisala je Stevanovićeva.

Bonus video:

Maja Gazdić, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.