NAKON DEBAKLA NA IZBORIMA SAMO DVA LIDERA SU DALA OSTAVKE: Oni su se jedini časno povukli, šta čekaju ostali?
Foto: Filip Plavčić, Fonet, Dado Đilas

hoće li ostati jedini?

NAKON DEBAKLA NA IZBORIMA SAMO DVA LIDERA SU DALA OSTAVKE: Oni su se jedini časno povukli, šta čekaju ostali?

Da li su šefovi stranka koje su doživele poraz na beogradskim izborima upoznati s tim da nijedna stranka koja je pala ispod cenzusa u Srbiji nije uspela da se sama vrati u parlament?

Objavljeno: 09:42h
Milica Božinović

Beogradski izbori su za nama.

Uprkos prognozama i nadanjima opozicionog bloka, SNS je odneo ubedljivu pobedu. Samo četiri liste su prešle cenzus, dok su ostale političke stranke doživele potpuni debakl.

Njaveći udarac pretrpela je Demokratska stranka koja je osvojila svega 2,4 odsto glasova. Partija s najdužom tradicijom kod nas ostala je daleko ispod cenzusa, a "prešišale" su je SRS, NDBG, Preletačević, pa čak i Ruska stranka.

Srpska radikalna stranka (2.5), Dveri i Dosta je bilo (3.9), Ne davimo Beograd (3.6), ali i Beli Preletačević (2.6)

Da li je napuštanje politike lidera poraženih stranka jedini izlaz iz besmisla i pokušaj da se zadrži bar malo dostojanstva? Premda svaki od kandidata ima svoje zanimanje, ne bi sedeli zaludni.

Pravo pitanje je, da li bi bilo ko od ovih sadašnjih lidera imao herca da izađe i kaže da su dotakli dno?

To se dogodilo samo dva puta u novijoj istoriji u srpskoj politici.

Tog 13. oktobra 2014. godine, nakon što je DSS ostala ispod izbortnog cenzusa, Vojislav Koštunica, njen osnivač i dugogodišnji predsednik, povukao se s mesta lidera Demokratske stranke Srbije i iz političkog života.

Vrhunac političke karijere Koštunice bila je pobeda nad Slobodanom Miloševićem na izborima za predsednika Jugoslavije, ali nakon poraza te stranke na parlamentarnim izborima, odlučio je da je vreme da odstupi.

Voja Koštunica je 2014. nakon poraza DSS na izborima, podneo ostavku
Voja Koštunica je 2014. nakon poraza DSS na izborima, podneo ostavku foto: Beta / Miloš Miškov

Koštunica nije jedini koji je skupio hrabrost i podneo ostavku. Mlađan Dinkić, posle parlamentarnih izbora u martu 2014, na kojima je URS ostao ispod cenzusa, povukao se s mesta lidera stranke.

Mlađan Dinkić se nakon poraza URS, takođe povukao
Mlađan Dinkić se nakon poraza URS, takođe povukao foto: Beta / Marko Rupena

Da li su Jovanović, Tadić, Šutanovac, Šešelj, Radulović i ostali upoznati s tim da nijedna stranka koja je pala ispod cenzusa u Srbiji nije uspela da se sama vrati u parlament? Ili da težak izborni poraz automatski znači i teško dalje funkcionisanje?

Vojislav Šešelj je poraz priznao, ali kako je rekao, "predaje nema". Lider LDP Čedomir Jovanović, s druge strane, poručio je da je Vučić zaslužio pobedu, ali nije mnogo komentarisao to što je LDP uspeo da privuče svega 2.000 glasova u prestonici. Tadić i Šutanovac, nakon proglašenja rezultata i mizernog broja glasova, održali su ozbiljne političke govore, ali o ostavkama još nema reči.

Iako mnogi smatraju da je "ključ u bravi" jedino rešenje političkih partija koje nisu prešle cenzus, realno je očekivati nešto sasvim suprotno. Možda će zarad opstanka u politici, poraženi ipak početi da se udružuju, kako bi na sledećim izborima bili "iznad crte".

Živi bili, pa videli.

BONUS VIDEO:

Dragan Šutanovac i Vesna Rakić Vodinelić, Espreso intervju


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.