VAŽNIJE JE LJUBITI ZEMLJU SVOJE DECE NEGO ZEMLJU SVOJIH PREDAKA: Vučić sa Merkelovom u Berlinu o odnosu Beograda i Prištine
Foto: Predsedništvo Srbije

ujedinjeni

VAŽNIJE JE LJUBITI ZEMLJU SVOJE DECE NEGO ZEMLJU SVOJIH PREDAKA: Vučić sa Merkelovom u Berlinu o odnosu Beograda i Prištine

Predsednik Vučić je u nastavku istakao da bi bez kancelarke Merkel, njenog truda i angažovanja, u ovom delu Evrope situacija bila mnogo teža

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u radnoj poseti Berlinu, a nakon sastanka sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, usledilo je zajedničko obraćanje medijima.

Na početku konferencije, kancelarka Merkel je rekla da je sa Vučićem razgovarala o direktnim investicijama koje su od značaja za veliki broj ljudi u Srbiji.

- Impresionirani smo putem Srbije u EU i napretkom u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo je na njemu. Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo. Razgovarali smo i o regionu uopšte i moram reći da predstoje različiti zadaci, pre svega mislim na BiH, ali sastanci u okviru Berlinskog sporazuma će omogućiti napredak. Cenim rad Aleksandra Vučića na poboljšanju odnosa na Zapadnom Balkanu i podržavam njegove napore - istakla je ona, poželevši srpskom predsedniku dobrodošlicu u Berlin.

Predsednik Vučić je u nastavku istakao da bi bez kancelarke Merkel, njenog truda i angažovanja, u ovom delu Evrope situacija bila mnogo teža.

- Danas smo konstatovali da Srbija i Nemačka imaju rekordnu trgovinsku razmenu. Nemci su nam i te kako pomogli da prevaziđemo užasno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju. Ponosan sam na sporazum Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima, jer to vodi do konačnog političkog pomirenja. Zato nije ni čudo što Nemačka ostaje naš najvažniji partner ne samo u ekonomskom, već i u političkom pogledu. Pred nama je težak putu ka EU, posebno u pogledu vladavine prava, ali i rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine. Nisam krio probleme sa kojima se suočavamo. Spremni smo na kompromis, da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik. Radićemo na tome, jer smatramo da je važnije ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju svojih predaka - naveo je on.

Vučić je dodao da je saglasan sa Merkelovom o važnosti konkretnih projekata, pre svega izgradnji auto-puta do Prištine, jer "putevi mira vode pomirenju naroda na Balkanu".

foto: Printscreen

- Znamo da ćemo u tome imati podršku Nemačke, a bez pomoći kancelarke Merkel ne verujem da je moguće da napredujemo. Zahvalan sam na izuzetnom poštovanju i gostoprimstvu koje mi je ukazala - poručio je on.

Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, kancelarka Merkel je istakla da nije ona ta koja će propisati šta se mora desiti u odnosu sa Prištinom, jer je "inicijativa na Srbiji, a njen predsednik Aleksandar Vučić - glavni akter."

- Neću deliti savete, pogotovo ne javno - navela je ona, dok se Vučić nadovezao da se raduje njenom uticaju u dijalogu o KiM.

- Radujem se Vučićevom pozivu da posetim Srbiju. Sada je najvažnije da se formira vlada u Nemačkoj i cilj mi je ponovo budem izabrana za kancelarku. Ne mogu sada da govorim o programu posete, ali nam je pomirenje svima prioritet - odgovorila je Merkelova na pitanje da li će posetiti spomen-park streljanima u Šumaricama.

Podsetimo, predsednik je u Berlin jutros doputovao na poziv nemačke kancelarke, a dočekan je uz najviše počasti i u sedištu šefice nemačke vlade. Vučić je uoči posete rekao da u Berlin ide kako bi od Merkelove čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između dve strane.

Bonus video:

Branko Ružić, Espreso intervju nedelje

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.