DJB podneo dve krivične prijave protiv Šapića
Radulović tužio Šapića, Foto: Vladimir Milovanović / Fonet

sukob opozicije

DJB podneo dve krivične prijave protiv Šapića

Šapić je kao predsednik opštine Novi Beograd nezakonito i besplatno stekao imovinu gradske opštine Novi Beograd, vrednosti veće od 1. 500. 000 dinara, čime je izvršio krivično delo, ističe se u saopštenju DJB.

Objavljeno:

Pokret Dosta je bilo podneo je danas dve krivične prijave protiv predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića zbog zloupotrebe službenog položaja i time nezakonito i besplatno stekao imovinu gradske opštine Novi Beograd, u vrednosti većoj od 1,5 miliona dinara.

U prijavi, koju je predsednik odborničke grupe ĐB u skupštini opštine Novi Beograd, Dimitrije Majkić podneo Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, navodi se da je Šapić kao predsednik opštine Novi Beograd nezakonito i besplatno stekao imovinu gradske opštine Novi Beograd, vrednosti veće od 1. 500. 000 dinara, čime je izvršio krivično delo, ističe se u saopštenju DJB.

Iz DJB ističu da je opština Novi Beograd osnovala Humanitarnu fondaciju za pomoć teško oboleloj deci još 2013. godine, da je u julu 2016. godine Šapić odlučio da osnuje i svoju privatnu humanitarnu fondaciju, a mesec dana kasnije preko većine koju ima u Skupštini opštine, doneo odluku da se opštinska fondacija pripoji njegovoj privatnoj fondaciji, i samim tim - prestane da postoji.

U prilogu krivične prijave nalazi se i dokumentacija koja pokazuje da je sprovedena statusna promena spajanja Humanitarne Fondacije Novi Beograd - Aleksandar Šapić, sa jedne strane i opštinske Humanitarne Fondacije "Novi Beograd", na osnovu koje je opštinska fondacija i njena celokupna imovina uneta u privatnu Šapićevu fondaciju, a potom brisana iz registra i prestala da postoji.

U saopštenju se navodi da je DJB Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo i drugu krivičnu prijavu protiv Šapića i njegove odborničke grupe, zbog toga što su, kažu, kao organizovana grupa na štetu prihoda i imovine Javnog Preduzeća Sportski Centar Novi Beograd, pribavili protivpravnu imovinsku vrednost veću od 5.000.000 dinara.

-Sistem organizovane pljačke JP Sportski Centar Novi Beograd čiji je osnivač Opština Novi Beograd izvršen je preusmerenjem prihoda tog Javnog Preduzeća na račun i u korist privatnog Sportskog Društva 'Klub plivačkih sportova Novi Beograd' čiji je vlasnik Aleksandar Šapić -piše u saopštenju ĐB.

Takođe, naovode i da je posledica te "pljačke" višemilionski gubitak u poslovanju opštinskog javnog preduzeća.

- Šapić je preko članova veća opštine Novi Beograd omogućio bankarsko zaduženje u iznosu od 20.000.000 dinara pa čak i zalaganje imovine opštinskog javnog preduzeća u korist davaoca kredita AIK Banke, a na ime osiguranja tog kredita- ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.