KOBNE PO MUŽEVE? Za ova 4 srpska političara svi tvrde DA SU IM ŽENE DOŠLE GLAVE!
Da li su vladali njihovi muževiili one?, Foto: Dado Đilas / Privatna arhiva / Zorana Jevtić

vladarke

KOBNE PO MUŽEVE? Za ova 4 srpska političara svi tvrde DA SU IM ŽENE DOŠLE GLAVE!

One su vladale iz senke

Objavljeno: 22:07h
Milica Božinović

Postoji jedna izreka - iza svakog moćnog muškarca, stoji moćna žena.

Da li je ta moć njihova prednost ili mana, zavisi od slučaja do slučaja, ali jedno je sigurno. Iza mnogih naših političara stajale su, ili stoje njihove supruge, a istorija je pokazala kako je to uticalo na njihovo bavljenje politikom i uopšte opstanak na političkoj sceni.

Neke od predstavnika vlasti, kako se smatra u većem delu javnosti, upropastile su upravo njihove lepše polovine, koje su stajale uz njih i "diktirale" pravce njihovog političkog delovanja.

Kako izgleda kada se supruge visokih funkcionera mešaju u politiku svojih supruga, najbolje ilustruje primer Slobodana Miloševića.

Slobodan Milošević i Mira Marković

Nekadašnja prva dama SRJ Mira Marković, supruga bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, imala je ogroman uticaj na Slobu i sve ono što je njegov posao predsednika podrazumevao. Životna priča Mire Marković pokazala je koliko je Mira volela moć, ali i koliki je uticaj imala na Slobu. Miloševiću je Mira bila centar sveta, a on njen idelani partner, te su zajedno osvajali vlast godinama. Iako je formalno Milošević bio "glavni", Mira je bila ta koja je držala sve konce u svojim rukama i uticala na važne odluke, odnosno vladala iz senke. Milošević je bio čovek od čije moći su zavisili mnogi životi, a njegov od Mire, govorilo se u narodu.

Slobodan Milošević i Mira Marković
Slobodan Milošević i Mira Marković foto: Profimedia

Koliko je Sloba bio opčinjen svojom suprugom, pokazuje i to što je njenu sliku držao u predsedničkom kabinetu. Mira je krojila Slobinu karijeru... Često mu je pisala govore i navodila ga na određene poteze.

Markovićeva je svoju moć, ali i Slobinu, učvrstila osnivanjem svoje partije - Jugoslovenska levica (JUL).

Uprkos Mirinom trudu i pokušajima da Sloba bude doživotni predsednik, vladavina njenog supruga nije se završila onako kako se nadala. Svrgnut je sa vlasti i označen kao neko kome je glavna alatka bila represija, a Markovićeva je takođe bila obeležena kao deo tog represivnog režima.

Milošević je isporučen u Hag, tamo je i preminuo, dok je Mira 2001. godine pobegla u Rusiju.

Vuk Drašković i Danica Drašković

Vuk Drašković je osnivač i lider Srpskog pokreta obnove. Kako je prošao SPO i nekoliko stotina hiljada njihovih glasača, znamo svi, a koliki udeo u svemu tome ima supruga lidera Srpskog pokreta obnove, Danica Drašković, još je očiglednije.

Vuk Drašković i Danica Drašković
Vuk Drašković i Danica Drašković foto: Dragan Kadić

Nije tajna da je Danica bila osoba koja je "upravljala" Vukom, koja je diktrirala "njegove poteze", donosila oduke umesto njega, ili da su se iz njegovih usta čule njene reči.

Danica je uvek živela na viskoj nozi, a ista situacija je i danas. Interesantno je da je D. D. prema pisanjima medija u invalidskoj penziji od devedesetih godina, ali i pored toga ona je sa mesta člana upravnog odbora NIS 2009. godine, došla do člana Odbora direktora 2014. godine. Dok Vuk pokušava da "dođe do reči", Dana i dalje predvodi!

Tomislav Nikolić i Dragica Nikolić

Doskorašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, svoju suprugu Dragicu čuvao kao malo vode na dlanu. Dragica Nikolić "unovčila" je svoju titulu od kako je Nikolić počeo da presedava Srbijom.

Dragica Nikolić i Tomislav Nikolić
Dragica Nikolić i Tomislav Nikolić foto: Nebojša Mandić

Od Nikolićevog dolaska na "tron", Dragica je nakon što je "stupila na dužnost", odmah počela sa aktivnim javnim nastupima i to veoma čestim. Vrlo brzo je postala najeksponiranija prva dama još od Mire Marković.

Koliko se angažovala i ozbiljno shvatila svoju ulogu, Dragica je otvorila humanitarnu fondaciju, nazvavši je baš tako - Humanitarna fondacija Dragice Nikolić.

I tako domaćica iz Bajčetine postaje angažovana dama, s potpuno novim stilom oblačenja i "značajnim" javnim delovanjem. Trebalo je baš malo. Da oseti moć i benefite koje pruža. Čini se da je Dragica od svog braka sa Tomom pokušala da napravi instituciju, te je svoje ambicije pokazala verovatno i više nego što je želela. Išla je u "zvanične posete", kao da je ona predsednik!

Ipak, nije dočekala još jedan "mandat" prve dame. Tomislav Nikolić više nije predsednik Republike Srbije, ali i sad ima državni posao. Bivši šef države presedava Nacionalnim savetom za saradnju sa Rusijom i Kinom, ali povukao se i rukovođenje ovim telom drži u "ilegali".

Dragica je nastavila sa svojom fondacijom.

Saša Janković i Slavica Janković

Saša Janković je nakon 10 godina na mestu zaštitnika građana, podneo ostavku kako bi se kandidovao za predsednika Srbije. Ubrzo nakon izbora osnovao je Pokret slobodnih građana.

Saša Janković i Slavica Janković
Saša Janković i Slavica Janković foto: Dragan Kadić

Vrlo brzo, članovi predstavništva Pokreta počeli su da isti napuštaju, jer, kako je navedeno, "pokretom i njegovom organizacijom upravlja isključivo bračni par Janković".

Naime, supruga Saše Jankovića, Slavica Janković, prema izjavama sada već bivših članova, diktirala je sve u pokretu, donosila odluke i od Pokreta pravila svoju privatnu firmu. Nazvali su ih novim Slobom i Mirom.

Srđan Škoro je čak nakon što je podneo ostavu u predsedništvu Pokreta slobodnih građana, u svom otvorenom pismu oštro kritikovao Sašu i Slavicu Janković i naveo da se "PSG lažno predstavlja kao Pokret, da je bračni par Janković okružen njihovim prijateljima i stvorenim podanicima koji imaju status kućnih ljubimaca".

Pored Škora, još članova je napustilo Pokret, a kao glavni razlog naveli su razočarenje u lidera pokreta, koji je dozvolio da Slavica bude ta čija će reč biti poslednja.

Slavica Janković je zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali kako se tvrdi na bibliotečkim poslovima, budući da je filolog i master bibliotekarstva.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.