DOSTA JE BILO: Ovako Šapić zloupotrebljava javne resurse opštine Novi Beograd!
Branka Stamenković iz pokreta "Dosta je bilo" napisala je blog o navodnoj zloupotrebi javnih resursa od strane Aleksandra Šapića. , Foto: Zorana Jevtić, Printscreen Youtube / Dosta je bilo - Saša Radulović

smela tvrdnja

DOSTA JE BILO: Ovako Šapić zloupotrebljava javne resurse opštine Novi Beograd!

Umesto da se založi za rešavanje bespravne gradnje na opštini Novi Beograd, Aleksandar Šapić tu bespravnu gradnju predvodi i podstiče, tvrdi Branka Stamenković

Objavljeno:

Branka Stamenković iz pokreta "Dosta je bilo" napisala je blog o navodnoj zloupotrebi javnih resursa od strane Aleksandra Šapića.

Prenosimo vam njen tekst u celosti:

1. „Besplatna“ škola plivačkih sportova

Ubrzo nakon što je došao na čelo opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić je lansirao program „besplatne škole plivačkih sportova“, kao opštinski projekat koji se odvijao na bazenima Sportskog centra „11. april“. Šapić je međutim ovo javno preduzeće doveo u nezavidan finansijski položaj jer nije preduzeću platio za ove ”besplatne časove”, tj, uskratio mu je potrebne i planirane prihode, što se i konstatuje u finansijskim izveštajima Sportskog centra ”11. april”.

Situacija u kojoj će se ovo javno preduzeće naći tokom 2015. godine još je gora. U maju 2015. godine, Aleksandar Šapić rešio je da osnuje sopstveni, privatni klub plivačkih sportova koji je potom uzurpirao sve raspoložive termine na bazenima SC „11. april“, zbog čega je ukinuta škola plivanja koja je do tada postojala u organizaciji ovog javnog preduzeća.

Istovremeno je ukinuta i besplatna škola plivanja. U septembru 2015. godine, nakon što sam pozvala Servisni centar opštine kako bih se o toj školi raspitala (a gde su mi se na telefon javili sa: „Kabinet predsednika Aleksandra Šapića, izvolite“), dobila sam informaciju da besplatne škole više nema. Takođe, ljubazno su me uputili na kancelariju novoosnovanog Šapićevog privatnog kluba, koja je otvorena upravo u prostorijama SC „11. april“.

2. „Besplatni“ izleti za penzionere

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapićfoto: Zorana Jevtić

U izveštaju Državne revizorske institutcije o poslovanju opštine NBGD za 2014. godinu konstatuje se da je opština potrošila blizu 2.000.000,00 dinara na besplatne izlete za penzionere, za šta nije imala nikakvog pravnog osnova. Uprkos ovoj činjenici, Aleksandar Šapić je nastavio da organizuje izlete za penzionere o trošku opštine i narednih godina, da bi nedavno opština osnovala tzv. „Turističku organizaciju za promociju turizma, rekreacije i zdravog života“.

Umesto da opštinske resurse troši na razvoj turističke ponude Novog Beograda, privlačeći posetioce našoj opštini, Aleksandar Šapić opštinskim novcima već godinama finansira razvoj turizma Segedina i Temišvara.

3. Humanitarna fondacija Novi Beograd

Opština Novi Beograd osnovala je hvale vrednu Humanitarnu fondaciju za pomoć teško oboleloj deci još 2013. godine. Međutim, u julu 2016. godine, Aleksandar Šapić je – po već utvrđenom modelu s plivačkim klubom – odlučio da osnuje i svoju privatnu humanitarnu fondaciju, da bi već mesec dana kasnije, preko većine koju ima u Skupštini opštine NBGD, doneo odluku da se opštinska fondacija jednostavno pripoji njegovoj privatnoj fondaciji, i samim tim – prestane da postoji.

Zašto je opštinska fondacija morala biti privatizovana – Aleksandar Šapić Novobeograđanima nikad nije objasnio. A u ovom krajnje nesportskom transferu, opština Novi Beograd ponovo je izvukla „deblji kraj“. Svi zaposleni u Humanitarnoj fondaciji dok je ona bila u opštinskom vlasništvu, nastavili su da rade u njoj i nakon njene privatizacije, ali ne za novog poslodavca. Njihov rad u privatnoj fondaciji i dalje plaća opština NBGD. Privatna humanitarna fondacija je takođe nastavila da koristi opštinske prostorije u bloku 28, a da li korišćenje tog prostora opštini uopšte plaća – ostaje nepoznato.

Direktorka Šapićeve humanitarne fondacije, Ljiljana Kuzmanović Vujaković, osim što je 2014. godine izabrana za odbornicu u Skupštini Grada Beograda, zauzima još jedno direktorsko mesto – u opštinskom preduzeću „Centar za razvoj i lokalnu ekonomiju – Novi Beograd“, a istovremeno je i predsednica Šapićeve političke organizacije „Za naš grad“. Takođe je i treća na listi kandidata za odbornike Skupštine Grada Beograda na predstojećim izborima 4. marta 2018. godine.

4. Bespravna gradnja predsednika opštine NBGD

Umesto da se založi za rešavanje bespravne gradnje na opštini Novi Beograd, Aleksandar Šapić tu bespravnu gradnju predvodi i podstiče.

Krajem 2015. godine, građevinski inspektor opštine Novi Beograd napisao je i zaveo sledeću zabelešku: „Dana 03.10.2015. godine, kao dežurni građevinski inspektor, primila sam telefonsku prijavu da se izvode građevinski radovi u Ulici X broj Y, u Novom Beogradu. U 13:00 časova izašla sam na lice mesta i zatekla radnike koji izvode radove na dogradnji stambenog objekta. Pitala sam radnike ko je investitor radova, a oni su rekli da će da ga pozovu. Nakon 10-ak minuta pojavio se Predsednik GO Novi Beograd G-din Aleksandar Šapić i odmah me pitao ko me poslao. Ja sam rekla da dolazim kao dežurni građevinski inspektor na osnovu telefonske prijave i pitala sam ga da li ima dozvolu za izvođenje radova. On mi je odgovorio da je sve papire odneo u opštinu i da će se on lično pobrinuti da pregleda sve predmete koje ja vodim. Na kraju mi je rekao da idem odakle sam došla tako da nisam bila u mogućnosti da izvršim uviđaj niti da sačinim zapisnik. Na licu mesta sačinjene su tri fotografije.“

5. Nameštanje tendera

Osim što je u svojoj izjavi „Nedeljniku“ javno priznao da je namestio tender za izbor izvođača na novogodišnjoj proslavi u organizaciji opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić se postarao i da javnu nabavku za organizatora te proslave dobije osoba koju je unapred izabrao.

Marina Blagić osnovala je preduzetničku agenciju u avgustu 2016. godine, potom zamrzla njen rad na dva meseca kako ne bi morala u tom periodu da plaća poreze i doprinose, da bi je samo šest meseci nakon osnivanja, krajem januara 2017. godine – ugasila. Za ovo kratko vreme u kome je agencija Marine Blagić bila operativna, prihodovala je čak 4.940.000,00 dinara i to od opštine Novi Beograd – za organizaciju novogodišnje proslave.

6. Nalazi Državne revizorske institucije

Tokom redovne provere rada opštine Novi Beograd u 2014. godini, DRI je naišla na ogroman broj nepravilnosti u radu: od isplaćivanja nagrada i honorara za zaposlene u opštini i povezanim ustanovama (prvenstveno u JP „Poslovni prostor“), preko organizacije besplatnih programa koje uopšte nisu u nadležnosti opštine, pa sve do haotičnih evidencija o imovini kojom raspolaže opština Novi Beograd.

Između ostalog, u izveštaju se kaže: „Evidencija nepokretnosti u pomoćnoj knjizi ne sadrži podatke o mestu gde se nepokretnost nalazi, podatke o površini objekta, a kao jedinica mere uzet je komad.“

Možda i najšokantniji nalaz DRI odnosi se na Šapćevo zatvaranje očiju nad očiglednom zloupotrebom opštinskog poslovnog prostora od strane opštinskih funkcionera. Državni revizor je u svom izveštaju, osvrćući se na zakupce opštinskog poslovnog prostora koji godinama odbijaju da korišćenje tog prostora plate, ali istovremeno odbijaju i da prostor napuste, napisao sledeće: „Jedan od spornih prostora koristi sadašnji predsedik Nadzornog odbora JP „Poslovni prostor“ Novi Beograd… (koji) …na dan 31.12.2014. godine duguje ovom preduzeću po osnovu zakupa ukupno 1.333.000,00 dinara.“

Pomenuti predsednik Nadzornog odbora duguje JP „Poslovni prostor“ i iznos od 1.369.000,00 dinara na ime stambenog kredita koji je sam sebi dodelio krajem 1990-tih godina, dok je bio direktor tog preduzeća.

Aleksandar Šapić je, preuzevši vlast nad opštinom Novi Beograd, preuzeo i ovog bivšeg direktora JP „Poslovni prostor“ sa svim njegovim dugovanjima prema građanima Novog Beograda, zažmurivši na njih i zadržavši ga na mestu predsednika Nadzornog odbora.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Dostajebilo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.