DAČIĆ: Dobar sastanak s Tilersonom pruža nadu u uspešnu bilateralnu saradnju!
Za Srbiju je veoma važan 28. jul kada se obeležava 100 godina od Srpskog dana u SAD, Foto: AP

poseta sad

DAČIĆ: Dobar sastanak s Tilersonom pruža nadu u uspešnu bilateralnu saradnju!

Sastanak bio posvećen budućnosti

Objavljeno:

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačića, koji se sinoć po srednjeevropskom vremenu u Vašingtonu sastao sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Reksom Tilersonom, rekao je da je sastanak bio izuzetno dobar i da pruža veliku nadu u uspešnu bilateralnu saradnju u narednom periodu.

Naglasio je da je razgovor bio posvećen budućnosti i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

- Pre sastanka sam u knjigu gostiju upisao da ovaj sastanak posvećujem stogodišnjici savezništva SAD i Srbije u Prvom svetskom ratu - naveo je Dačić ističući da je za nas ove godine veoma važan datum 28. jul, kada se obeležava 100 godina od Srpskog dana u SAD, dana kada je Vudro Vilson naredio da se srpska zastava istakne na Beloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svetskom ratu.

- Od tada je prošlo 100 godina i zato želimo da resetujemo naše odnose, da tražimo zajedničke interese, da tražimo način kako da SAD pomogu da se ostvari naš ključni cilj - stabilnost, mir u regionu i rešavanje otvorenih pitanja. Pre svega mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije - istakao je Dačić ocenjujući i da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente.

- Ovaj sastanak potvrđuje da nova amerieka administracija ima više razumevanja za ono što Srbija govori u odnosu na prethodne administracije, naročito one koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije - kazao je Dačić.

Istakao je i da je vreme da američki predsednik dođe u Srbiju, imajući u vidu da je posednji američki predsednik koji je bio u Jugoslaviji bio Džimi Karter.

Kazao je da je u ime predsednika Vučića izrazio našu spremnost da u svakom momentu odgovorimo na predloge američke strane koji bi dolazili vezano za pitanje bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Bonus video:

Espreso intervju, Boško Obradović i Saša Radulović

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.